USA-VALET

Al Gore hyllar svenska impact-vd:n: "Gör ett fantastiskt arbete"

Al Gore. Foto: TT.

När den förre amerikanske vicepresidenten och fredsprisvinnaren Al Gore intervjuas om dagens klimatpolitik hyllar han en svensk impact-vd. Samtidigt ger han en rejäl känga till politiska ledare: "Vi fortsätter att tro att världen kommer att lösa den här krisen, men den frågan är hur snabbt vi kan lösa den, eftersom mer skada görs varje dag", säger han till Techcrunch.

Redaktör och reporter

Det är i en podcast-intervju med den amerikanska tidningen Techcrunch som Al Gore och hans kollega Lila Preston intervjuas om den årliga klimatrapport som deras hållbarhetsfokuserade investeringsföretag, Generation Investment Management, ger ut.

Och årets rapport är mer negativ och mindre hoppfull om klimatläget än tidigare.

“Det är avsiktligt från vår sida. Vi fortsätter att tro att världen kommer att lösa den här krisen, men den återstående frågan är hur snabbt vi kan lösa den, eftersom mer skada görs varje dag och ytterligare risker läggs på mänskligheten varje dag”, säger Al Gore.

Oron kommer från den utveckling som han sett efter FN:s klimatmöte 2023, där det för första gången slogs fast att alla världens länder ska "röra sig bort från" fossila bränslen.

“Omedelbart efteråt återupptog några av de viktigaste fossilbränsleföretagen en massiv expansion av prospektering och utveckling av ännu fler fossila bränslen, trots att det är onödigt och oförenligt med den energiomställning som är så viktig”, säger Al Gore och fortsätter:

“Sedan dess har vi sett att vissa av de finansiella tjänsteföretagen också har backat från sina löften... så dessa löften börjar ibland likna nyårslöften: lätta att avge men svåra att fullfölja."

Hyllar svenska bolaget

Både fossill-lobbyn och politikerna får sig en känga av den mäktige klimataktivisten.

“Fossilbränsleindustrin är den rikaste och mäktigaste lobbyn i världshistorien. De är mycket bättre på att fånga politiker än att fånga utsläpp, och de har avsiktligt bromsat denna övergång, och regeringarna har varit långsamma att svara. Det är verkligen vansinnigt att vi fortsätter att låta detta ske, och vi måste alla ta vårt ansvar - alla sektorer, alla branscher”, säger Al Gore vidare.

När han ska lyfta fram positiva så finns ett svenskt exempel med i form av Stegra, stålbolaget som fram till för en dryg vecka sedan hette H2 Green Steel.

“Vi träffar de mest extraordinära entreprenörerna som brinner för att spela en meningsfull roll i att hjälpa till att lösa den här krisen. Det finns så många exempel på det. En företagsledare i Storbritannien som vi har stöttat mycket starkt, Greg Jackson med Octopus Energy, åstadkommer verkligen betydande förändringar inom detaljhandelssektorn för el. Vd:n för H2 Green Steel är en annan... framtidens företagsledare som gör ett fantastiskt arbete just nu", säger Al Gore, och syftar på Henrik Henriksson, vd för Stegra (tidigare H2 Green Steel).

Henrik Henriksson, vd för Stegra. Foto: pressbild.
Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.