Batteriuppstickarens nya vd: “Finns ett enormt behov att investera”
Det pågår en kapplöpning inom batterilager och Ingrid Capacity är en av uppstickarna. Som ny vd har Axel Holmberg siktet inställt på internationell expansion. Men har den senaste tidens batteriboom överhettat marknaden – eller är behovet tvärtom underskattat?
“Jag blir varmare och varmare men är inte svettig än” svarar Axel Holmberg på frågan hur det känns i den nya rollen.
Drygt en månad har gått sedan han tog över som vd för batteribolaget Ingrid Capacity.
Den nya rollen innebär inte bara ett skifte från energiproducent-sidan, där han jobbat med att utveckla och driva förnybara energiprojekt, senast för norska Scatec. Det betyder även en flytt tillbaka till Sverige efter flera år utomlands, bland annat i Norge och Brasilien.
“Elnäten är en stor flaskhals”
För att fortsätta den gröna omställningen och elektrifieringen framöver behöver elnäten stärkas. Något som tar lång tid och är dyrt. I alla fall om vi fortsätter som vi gjort de senaste hundra åren, menar Axel Holmberg.
“Elnäten är en stor flaskhals och kommer att driva en stor del av investeringsbehovet inom energi de kommande årtiondena”, säger han.
EU-kommissionen uppskattar att det kommer behövas investeringar på 600 miljarder euro i det europeiska elnätet fram till år 2030. Motsvarande siffra för Sverige ligger på 400 miljarder kronor, enligt Energiföretagen.
Bara investeringsmängden och mobiliseringen i sig utgör en stor utmaning för Sverige och vår omvärld, menar Axel Holmberg, men även regleringen av hur elnätet byggs ut på ett smart och kostnadseffektivt sätt. Här vill Ingrid Capacity vara en katalysator och möjliggörare.
Krävs smartare sätt
Förnybar energi, som sol- och vindkraft, är i de flesta delar av världen den billigaste nya energin som går att bygga just nu. Men det tar lång tid att koppla på ny energiproduktion till elnätet och att ansöka om nätanslutning.
När man väl är ansluten så är det inte ovanligt med överbelastningar och begränsningar i nätet, menar Axel Holmberg, och för att kunna hålla nere energikostnaderna framöver krävs ett smartare sätt att bygga ut och förstärka elnäten.
“Idag handlar debatten i Sverige ofta om vilken typ av ny energi som skall byggas. Det är också viktigt att vi diskuterar hur vi utnyttjar energinätet på ett effektivt sätt”, säger han.
“Padelhallseffekt” på batterilager
Tidningen Ny Teknik gjorde nyligen en kartläggning över energilagren i Sverige och menar att det råder batterifeber. Elva batterianläggningar med en sammanlagd energilagringskapacitet på 107 MWh finns redan i drift i Sverige. Men redan under 2024 väntas ytterligare 27 anläggningar med en total kapacitet på 496 MWh, tas i drift.
Ingrid Capacity bygger för närvarande 211 MW i Sverige och planerar att påbörja byggnationen av ytterligare 200 MW under andra delen av året.
Enligt Axel Holmberg är det naturligt med en nedgång efter en boom på nya, snabbväxande marknader.
"Vi ser en dramatisk minskning på kostnadssidan för Svenska kraftnät, vilket såklart också innebär att avkastningen för våra projekt normaliseras. Vi har dels räknat med detta för våra projekt redan i planeringsstadiet, men har även en väl grundad syn på vilken nytta som strategiskt placerade lager kan göra i ett elnät”, säger Axel Holmberg.
Expansion i Europa näst på tur
För Ingrid Capacity står en expansion i Europa på tur. Men vilka marknader som är först ut är ännu inte klart, även om det finns en pipeline av projekt i Europa som företaget för närvarande utvecklar. Trots aktiviteten och kapitalet som flödar i USA ser Axel Holmberg ingen brådska för en etablering på andra sidan Atlanten.
"På sikt finns det tankar om att växa utanför Europa men först vill vi bli en ledande aktör i Europa och utveckla vår portfölj där.”
Söker finansiärer till Ukraina
I slutet på förra året signerade Ingrid Capacity ett så kallat “Memorandum of Understanding” med den ukrainska statliga transmissionsnätsoperatören Ukrenergo. Bolaget tittar på att utveckla storskaliga batterilager för att säkra Ukrainas kraftsystem.
"Bland det första som Ryssland gjorde var att slå ut strategiskt viktiga energitillgångar, speciellt dem som också hade flexibel kapacitet, som till exempel vattenkraftverk. Det finns ett stort behov av ny energi och ett ännu större behov av att skapa ett starkt nät”, säger Axel Holmberg.
Just nu försöker bolaget skapa momentum och mobilisera kapital från bland annat utvecklingsbanker. Kan de få med dem, blir det lättare att även locka privat kapital. Men det krävs tid, politiska beslut och support från många instanser.
"Intresset att återbygga är stort, men det är en svår region att hantera för investerare. Vi har bra framdrift på många fronter men det finns alltid några om och men när det gäller komplicerade geografier. I slutändan vill vi visa att den här typen av projekt inte bara är moraliskt och politiskt riktiga, men att de också kan vara intressanta ur ett investerings- och avkastningsperspektiv”, säger Axel Holmberg.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups