Just nu

Blykalla tar in 80 miljoner (till) och plockar in tung kärnkraftsexpert

Jacob Stedman, vd för Blykalla och Mikael Fraenkel, finanschef. Foto: pressbilder.

Mini-kärnkraftverken Blykalla fyller på sin kapitalrunda med pengar från två danska och schweiziska investerare. "Båda är unikt kvalificerade inom området för avancerad kärnenergi", säger bolagets Mikael Fraenkel.

Chefredaktör

Impact Loop rapporterade i april om att Blykalla, som ska tillverka så kallade små modulära reaktorer, eller "mini-kärnkraftverk", tagit in kapital.

Då rörde det sig om 80 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Norrsken Launcher, vilket kommunicerades som en delstängning av en större kapitalrunda.

"Dels ska vi fortsätta bygga på vår testreaktor i Oskarshamn, dels ska vi jobba med konstruktion och licensiering av vår första reaktor. Det handlar mycket om ritningar, beräkningar och analyser", sa Blykallas vd Jacob Stedman till Impact Loop då.

Nu meddelar bolaget att man dubblar kapitalrundan, som landar på totalt 160 miljoner kronor.

Det är den danska entreprenören Joachim Antes investeringsfirma 92 Ventures och den schweiziska investeraren Daniel S. Aegerters investeringsgrupp Armada som kliver in.

"Vi är glada att välkomna 92 Ventures och Armada, som båda är unikt kvalificerade inom området för avancerad kärnenergi. Deras investeringar i Blykalla är ett verkligt förtroende och ett bevis på den teknologi och de kommersialiseringsplaner vi driver, i en tid av enastående framsteg för avancerade kärnkraft-SMR", säger Mikael Fraenkel, finanschef på Blykalla i en kommentar (Impact Loops översättning).

Dessutom kliver kärnkraftsexperten Chirayu Batra in i styrelsen. Han har varit med och grundat 92 Ventures och går in i vissa av bolagets investeringar i egenskap av kärnkraftsingenjör och reaktorfysiker.

"Vår analys ledde oss till slutsatsen att Blykalla, med sin banbrytande teknik, innovativa bränsle- och materiallösningar, starka ledningsteam och övertygande ekonomiska modell, är en partner vi vill arbeta med. Vi ser fram emot att stödja Blykalla på deras resa mot att bli en ledande global aktör inom SMR", säger Anatol Kjær Knudsen, vd och medgrundare för 92 Ventures i en kommentar.

Även schweiziska Armada Investment investerar i tidiga skeden i kärnkraftsföretag.

"Sverige har tidigare framgångsrikt byggt en stor mängd koldioxidfri kärnkraftskapacitet på rekordtid. Nu finns en unik möjlighet att återskapa detta med hjälp av avancerade kärnteknologier som Blykallas Sealer", säger han.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.