Skogen

Deras drönare kapar träd mer hållbart – tar in 117 miljoner och får in techtopp i styrelsen

Pär-Jörgen Pärson, general partner på Northzone, Caroline Walerud, grundare och arbetande styrelseordförande i AirForestry, Olle Gelin, vd på Airforestry. Foto: pressbilder.

Caroline Walerud, Mauritz Andersson och Olle Gelin tar in 117 miljoner kronor till sitt skogsdrönarbolag AirForestry. Största investeringen kommer från techinvesteraren Northzone. "En fantastisk sammansättning", säger Caroline Walerud, medgrundare till AirForestry, om de nya investerarna.

Redaktör och reporter

Skogen är het och allt fler startups som på olika sätt vill göra vårt sätt att bruka den mer hållbart poppar upp. Det de sysslar med brukar summeras som skogstech.

Ett av dessa bolag är AirForestry som utvecklat en teknik som gör det möjligt att skörda träd med drönare – för att slippa behovet av tunga markbaserade maskiner. Genom att använda elektrisk teknik vill bolaget minimera skador på mark och skydda den biologiska mångfalden, samtidigt som skogarna blir friskare genom riktad gallring av svaga eller sjuka träd.

"Framöver hoppas vi kunna ta oss an större delar av skogsbruket, med en miljömässig uppsida som kommer att resultera i många gigaton sparad koldioxid", säger Caroline Walerud, grundare och arbetande styrelseordförande i bolaget.

Profilen går in i styrelsen

Nu får bolaget in 117 miljoner kronor, inklusive ett bidrag från Energimyndigheten på 19 miljoner kronor. Största delen av kapitalet kommer från Northzone, som Impact Loop kunde avslöja även gick in i energibolaget Flower i augusti.

Precis som med Flower går Northzones frontprofil Pär-Jörgen Pärson in i styrelsen. Han säger i ett uttalande att AirForestry representerar ett avgörande steg framåt inom hållbar och mer kostnadseffektiv skogsförvaltning.

"Det är svårt att föreställa sig ett team som är bättre rustat för att förändra just den här branschen. Vd Olle Gelin är en av de mest kunniga skogsexperterna i världen och Mauritz Andersson leder ett team av experter i världsklass inom autonoma system och drönarteknik", säger han.

"Verklig påverkan"

Bland övriga investerare finns CapitalT, Kiko VC, Walerud Ventures (som drivs av Caroline Walerud och hennes mamma Jane Walerud) och Cloudbreak VC, tillsammans med SEB Greentech VC och Sveaskog, som är en av Europas största skogsägare.

"Vi tror på att stödja teknik som inte bara löser akuta miljöutmaningar utan också skapar verklig påverkan. AirForestrys elektriska drönarlösning gör just det genom att återuppfinna skogsförvaltning på ett sätt som främjar skogens hälsa, minskar koldioxidutsläppen och ökar produktiviteten", säger Janneke Niessen, grundare och partner på CapitalT.

Medgrundaren och investeraren Caroline Walerud är glad över de nya investerarna:

"Vi har en fantastisk sammansättning av investerare för att bygga nästa kapitel mot vår vision", säger hon.

Traditionellt skogsbruk förbrukar mer än 3,5 miljarder liter diesel per år, enligt bolaget. AirForestrys eldrivna teknik har enligt dem själva potential att minska koldioxidutsläppen med upp till 10 megaton per år.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.