Solenergi

Gör affärer där solen skiner – nu tar mediechefens soldoldis in 62 miljoner

Niklas Engström, grundare och vd för Bright Sunday. Foto: pressbilder.

Med solenergiföretaget Bright Sunday vill tidigare mediechefen Niklas Engström och hans team göra affärer där det finns smutsig el och mycket sol. Nu säkrar de nya miljoner i en kapitalrunda.<br><br> "Det är ganska unikt för en svensk startup att stå på Skatteverket i Portugals kontor och registrera bolag", säger han om flytten ner till värmen.

Redaktör och reporter

Svenska solenergibolag fortsätter att göra avtryck i världen. Nyligen kunde Impact Loop berätta om svenskgrundade Cloover som tagit in 114 miljoner dollar i en pre-seed-runda, med kända riskkapitalisten Chris Sacca bland finansierärerna.

Även bolag som Raymond har tagit in kapital under fjolåret och visat på en snabb tillväxt.

Gör affärer där solen skiner

Nästa företag på tur är svenska solenergiföretaget Bright Sunday, grundat 2016.

Med affärsidén "solar-as-a-service" står de för investeringen i solpaneler och installation. Kunderna, som är företag, betalar sedan för energin som genereras av systemet.

Sedan starten har man satsat på andra marknader än den svenska, närmare bestämt Portugal och Spanien. Därför har bolaget verkat något utanför det svenska strålkastarljuset, även om de fortfarande utgår från ett kontor hos Norrsken i Stockholm.

"Vi måste kunna säga åt kunden att sluta köpa smutsig fossil el och istället köpa ren och billig el av oss. Ska vi kunna göra det är förutsättningarna bättre ju längre söderut man kommer", säger Niklas Engström, vd för Bright Sunday.

Med andra ord: ju mer elen är baserad på fossila alternativ och ju mer solen skiner, desto "bättre".

"Det gör att vi kan skapa både mer klimatnytta och större besparingar för kunderna. Därför gjorde vi oss omaket att flytta ner. Det är ganska unikt för en svensk startup att stå på Skatteverket i Portugals kontor och registrera bolag", säger Niklas Engström, som tidigare varit bland annat varit digitalchef på mediebolaget Aller.

Ska nå 100 miljoner euro

Tidigare har man tagit in 85 miljoner kronor från olika investerare. Men sedan förra året ägs Bright Sunday av fondförvaltaren Niams fond Niam Infra Fund Holding som sitter på 77,4 procent av aktierna.

Nu tar man in ytterligare 62 miljoner kronor, till värderingen 269 miljoner kronor före det att investeringen gjordes. Och det handlar om ytterligare pengar från storägaren.

"Det är en saminvestering från flera av investerarna inom Niams infrafond", säger Niklas Engström.

Idag äger de solcellsanläggningar till ett investerat värde om cirka 15 miljoner euro, motsvarande drygt 175 miljoner kronor. Enligt vd:n har bolaget lämnat startup-tiden bakom sig och befinner sig i en fas där de skalar upp ordentligt.

"Vi går mot att skapa ett pan-europeiskt bolag som ska nå 100 miljoner euro i investerat värde för att kunna bli attraktiva för stora internationella investerare som till exempel Blackrock", säger Niklas Engström.

Planerar ni att "expandera" till hemlandet?

"Det är realistiskt att vi någon gång kommer göra det. Men det är en svårare marknad. Till exempel kan man tycka mycket om kärnkraft, men det är fossilfritt. Först och främst så kikar vi nu på andra stora europeiska länder i nästa steg."

Så hur går det då för Bright Sunday? 2023 var nettoomsättningen knappt 5 miljoner kronor i moderbolaget, upp från 1,2 miljoner kronor året innan. Omsättningen var enligt Niklas Engström rejält större, men han säger att de redovisar sina olika dotterbolag separat och därför har han ingen exakt konsoliderad siffra. Resultatet landade på -9,2 miljoner kronor.

Bright Sunday AB

Startår: 2016

Nettoomsättning (2023): 4,93 miljoner kronor

Rörelseresultat (2023): -9,2 miljoner kronor

Ledning: Niklas Engström, extern vd och en styrelse bestående av Hans Toll (ordförande), Sverker Åkerblom och Johanna Strömsten Friberg.

Största ägare: NIAM Infra Fund Holding AB (77.41%), Crabhug AB (1.68%), Hans Gunnar Oswald Toll (0.90%), Niclas Gross Martinsson (0.86%), Erik Johan Peter Strandberg (0.26%)

Källa: Eivora

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.