Analys

Därför är loppet inte kört för de konkursade impact-bolagen

Camilla Bergman, Impact Loop. Foto: Elisa Sanvito.

Räddningen kan vara närmare än många tror, skriver Impact Loops Camilla Bergman.

Chefredaktör

Sommar, sol – och konkurser. Så skulle man kunna sammanfatta juli månad inom impact-branschen.

Visserligen har en rad kapitalrundor och framsteg skett parallellt, men det går inte att komma ifrån att flera välkända bolag inom impact-Sverige, och specifikt inom cirkularitet och mat, tvingats kasta in handduken i juli:


I samtliga fyra fall ovan har man inte lyckats säkra den finansiering som behövs, trots upprepade försök. När jag pratade med Mycorenas ordförande Tore Sveälv berättade han att Mycorena var på sluttampen med två större finansiärer, men att det föll på målsnöret.

Inte blir det lättare för att det är sommar. Även investerarna vill ha semester, och få vill då dra igång en process när de är mitt uppe i att stänga böckerna och checka ut.

Men om det är till någon tröst har vi nog inte sett det sista av de konkursade impact-bolagen.

Det fick jag själv erfara när jag pratade med GU Ventures vd Klementina Österberg i förra veckan. Som första investerare i just Mycorena jobbar hon och ett gäng nu med att dra ihop kapital för att eventuellt själva köpa upp Mycorenas konkursbo. Går det vägen har de säkrat upp att både grundaren och operativa chefen är med på båten, den senare som i så fall kliver in som vd.

Ett liknande drag gjorde vertikalodlaren Grönska, fast där var det drivet av grundarna själva. Vd:n och grundaren Robin Lee sa rakt ut till Impact Loop att man ville lägga av sig ryggsäcken och starta om i ett nytt företag:

"Vi har valt att likvidera bolaget för att kunna starta om i en annan formation. Vi har varit i det här 'spacet' länge och ser fortfarande stora värden i det vi gör och vill fortsätta utvecklas. Det känns bittersweet, men vi tar med oss alla lärdomar från de här åren", sa han till min kollega.

Man kan förstås fundera på vad investerare som gått in i Grönskas första kapitalrundor tycker om att bli lämnade med ett konkursbo, när grundarna drar vidare med alla lärdomar. Detta gäller också företag som fått statligt stöd för att utveckla sina innovationer. I Sverige finns ju dessutom en statlig lönegaranti som träder in och betalar de anställdas löner vid en konkurs, upp till ett visst belopp.

Ett vitt blankt papper framför sig är ibland precis det som behövs

Men samtidigt: Vad är alternativet?

Alla som drivit eller lett flera bolag vet hur lång tid det tar med första företaget, och hur mycket snabbare man kan vara uppe på banan med det andra. Jag har själv tio års lärdomar från att driva olika mediesatsningar, och med Impact Loop kan jag göra åtminstone lite mer rätt från start.

För det tar tid att bana vägen för ny innovation. Impact-bolagen ska inte bara göra saker på nya sätt – bygga fabriker eller odla i nya miljöer – utan utbilda människor i att äta, göra och köpa saker på nya sätt.

Därför landar jag ändå i att det är bättre att ta alla lärdomar från åren som gått och dra igång nytt, än att allt hårt slit går om intet.

Ibland är ett vitt, blankt papper exakt vad som behövs. Både för en själv – men också för att kunna göra verklig skillnad.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.