De vill ersätta kontroversiella evighetsämnet: "Det här är en het marknad"
Forskningsbolaget spår snabb resa till lönsamhet. Nu ska man bygga en anläggning för att producera sina biobaserade produkter som kan ersätta ett väldigt kontroversiellt ämne. "Det här är en het marknad och vi har en het produkt", säger Cellfions vd Liam Hardey.
Det har rapporterats mycket om PFAS som är en grupp ämnen som används i bland annat kemikalie-, verkstads- och elektronikindustrin. Produktionen och användningen av PFAS har lett till att ämnena, som är svåra att bryta ner, läckt ut i miljön och därmed hamnat i luften, dricksvatten och olika livsmedel.
I och med att användningen av PFAS-ämnen, som kan påverka immunförsvaret, födelsevikten och blodets kolesterolhalt, blivit allt mer kontroversiell har det skapats en efterfrågan på ersättningsalternativ.
Därför har teamet bakom forskningsbolaget Cellfion utvecklat ett biobaserat membran som kan fungera som substitut. Nu tar man nästa steg i utvecklingen när bygget av en pilotanläggning annonseras.
Det är väldigt spännande eftersom vi bara är två år gamla
“Vi går ut med att vi ska bygga vår första pilotlinje som möjliggör för oss att producera tusentals kvadratmeter av vårt material. Parallellt med det släpper vi våra produkter nästa år”, säger Cellfions vd Liam Hardey och fortsätter:
“Vi har utvecklat ett helt nytt material från forskning på biomaterial baserat på trä. Materialet kan bli en viktig komponent för att ersätta PFAS-baserade membran i flödesbatterier som används inom storskalig energilagring. Användningsområdena är också stora inom produktion av grön vätgas.”
För samtal med "stora bolag"
Bolaget uppger att man för diskussioner med flera bolag om samarbetsprojekt för att testa och utveckla produkterna. Membranet är tänkt att användas som komponent i teknologier som har med energilagring och energiomvandling att göra. Det handlar exempelvis om elektrolysörer till grön vätgas.
“Vi diskuterar flera ‘joint developments’ med stora bolag. Vi siktar på att ha två eller tre sådana och huvudmålet med pilotlinjen är att ha tillräckligt med kapacitet för att kunna leverera produkter till de projekten”, säger Liam Hardey och lägger till:
“När vi har samarbeten på plats är tanken att skala upp. Längre fram i tiden är tanken att bygga en större fabrik, men det kommer bli runt 2026.”
Men bolaget väntar sig inte behöva gå utan intäkter tills en storskalig anläggning är på plats. Redan när den första pilotanläggningen är på plats nästa år kommer bolaget ha en produkt att kapitalisera på.
“Det här är en het marknad och vi har en het produkt, speciellt när det pratas om att förbjuda användningen av PFAS i EU. Det är väldigt spännande eftersom vi bara är två år gamla. Det brukar vanligtvis ta åtta år från forskning till att ha en kommersiell produkt redo”, säger Liam Hardey.
Cellfion har bara funnits i två år men forskningen som ligger till grund för produkten har bedrivits i över tio år på KTH och Linköpings universitet.
Tar in kapital i år
Cellfion har bland annat Almi Invest Greentech och Voima Ventures som investerare. Framöver är tanken att öppna upp för att ta in fler ägare när bolaget ska resa kapital.
Vad hoppas ni göra för impact?
“Vi har gjort en analys på det och vi ser att vi kommer att kunna sänka koldioxidutsläppen ganska mycket. Det är en väldigt koldioxidintensiv process att producera PFAS-membranen. Vi gör bland annat mycket nytta inom bränsleceller och produktion av grön vätgas som i sig har en stor impact. Varje kilo grön vätgas som produceras motsvarar en utsläppsbesparing på 25 kilo koldioxid.”
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups