AI-teknik

Deras AI ska göra byggen mer hållbara – tar in nya miljoner

Elin Mårtensson, vd på AI Bob och Johan Attby, Norrsken.

Det nystartade Stockholmsbaserade bolaget AI Bob, som med AI hjälper byggprojekt att följa myndighetskrav, har säkrat en första investering på fem miljoner kronor. “En viktig milstolpe i vår resa mot att transformera byggindustrin”, säger Elin Mårtensson, vd och medgrundare.

Redaktör och reporter

Bolaget, som grundades 2024, vill hjälpa bolag att snabba upp planeringsfasen i byggprojekt. Målet är att deras AI-lösning ska minska ledtider från veckor eller månader till bara minuter.

Idén till AI Bob föddes ur grundaren Elin Mårtenssons frustration efter många års arbete som fastighetsutvecklare och expert på byggnadsregler. Hon såg att byggfel och förseningar var mer regel än undantag.

Det ledde till utvecklingen av en AI-lösning för att förbättra hanteringen av design och byggnadsregler.

Enligt McKinsey Global Institute kan digital transformation inom ingenjörs- och byggsektorn leda till produktivitetsvinster på 14-15 procent och kostnadsminskningar på fyra till sex procent vilket kan medföra bättre hållbarhet.

Nu tar de in fem miljoner kronor från EB Invest och Norrsken Foundations acceleratorprogram, som ska påskynda utvecklingen och skalningen av bolagets teknikplattform.

Valdes ut bland 3 000 bolag

Bolaget planerar även att använda pengarna till att bredda sina branschsamarbeten, särskilt med fastighetsutvecklare och arkitektkontor. I dag har de redan samarbeten med aktörer som Sweco och White Arkitekter.

"Denna investering markerar en viktig milstolpe i vår resa mot att transformera byggindustrin med innovativa och exakta AI-lösningar. Stödet från Norrsken och EB Invest är ytterligare ett fint kvitto på att vi är på rätt väg för att kunna leverera ännu mer värde till våra kunder och samhället", säger Elin Mårtensson, vd, delägare och medgrundare av AI Bob.

3 000 bolag ansökte om att delta i Norrsken Foundations acceleratorprogram. Programmet samlar företag som genom teknologiska innovationer strävar efter att göra en positiv skillnad i samhället. AI Bob valdes ut som ett av 20 totalt bolag.

"Vi ser fram emot att välkomna AI Bob till vår accelerator och ser stor potential i deras innovativa teknik för att modernisera byggbranschen. Deras arbete ligger helt i linje med vår vision om att använda teknik för att driva hållbar förändring och vi är glada över att stödja deras tillväxtresa”, säger Johan Attby, General Partner på Norrsken Accelerate Fund.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.