Vatten

Dripp, dropp, Drupps fyller på kassan – kan fånga in vatten från chips och keramik

Mikael Nolborg, vd på Drupps. Foto: pressbilder.

Vattenbolaget Drupps, som kan "återvinna" vatten från luften, tar in knappt 10 miljoner kronor för att skala upp verksamheten. Vd Mikael Nolborg berättar för Impact Loop att bolaget nu vill hjälpa bland annat chipsproducenter (!) att återanvända ångan från fritösen.

Redaktör och reporter

Vattenbrist är ett globalt problem som drabbar över två miljarder människor, vilket innebär att många inte har tillgång till säkert dricksvatten. Bristen förväntas dessutom att öka i takt med att befolkningsmängden och efterfrågan på vatten stiger, visar en rapport från Unesco.

Detta är något som bolaget Drupps, vill lösa. Deras teknik kan fånga in ånga och vatten från luften, som sedan kan återanvändas och renas. Företaget riktar sig främst till industrier och jordbruk som har stora behov av vatten i sin produktion, men även till samhällen som lider av vattenbrist.

Just industrier är något som de prioriterar i nuläget, med fokus på tre olika segment.

"Förenklat kan alla bolag med en industriell tork- eller kokprocess realisera stora vatten- och energibesparingar med hjälp av våra system. Vi har initialt valt att fokusera på tre slutanvändarsegment, det vill säga kakelproducenter, maltproducenter och snacksproducenter, där återvinningspotentialen för kunderna är signifikant", säger Mikael Nolborg, vd på Drupps, till Impact Loop och fortsätter:

"Vi kan använda restångan från dessa processer både för att återvinna vatten men också den latenta värmeenergin för att reducera energiförbrukning och CO2-utsläpp. I vissa processer kan vi till och med generera mer vatten än vad kunden använder i processen."

Tar in nytt kapital

Nu tar bolaget in 9,6 miljoner kronor i en företrädesemission där befintliga ägare gått in med ytterligare kapital. Planen är att skala upp verksamheten.

"Det är en väldigt spännande tid just nu när vi precis tecknat vårt första större avtal, om drygt fyra miljoner kronor, med Grupo Lamosa, en av världens största keramiktillverkare. Nu i sommar skeppas systemet till kunden för att installeras under tredje kvartalet i en av deras fabriker i Peru", säger Mikael Nolborg.

Målet är att inom kort teckna flera avtal.

"Vi ser goda utrullningsmöjligheter med Grupo Lamosa i flertalet av deras fabriker och dessutom har vi skarpa dialoger med bland annat en ledande maltproducent och en väldigt stor chipsproducent."

De investerar

I den senaste rundan deltog många av de befintliga ägarna som Professionell ägarstyrning i Sverige AB (PÄAB), Gripen Industri & Invest AB, Arndahl AB, Tagehus Longrun Capital, Uppsala Universitet Invest AB och Fredrik Edström (grundare).

"De här pengarna används primärt för att börja bygga upp vår orderbok, men också till att börja en uppskalning där vi behöver anställa fler. Sedan arbetar vi på en större runda, där vi kommer ta in externt kapital. Då är målet att skala upp ordentligt och nå svarta siffror", säger Mikael Nolborg.

Drupps grundades 2018 av Jonas Wamstad och Fredrik Edström. 2022 nettoomsatte företaget 276 000 kronor, med ett rörelseresultat på cirka -11,2 miljoner kronor.

Bolaget värderades i denna kapitalrunda till 75 miljoner kronor (pre-money). Totalt har man sedan starten tagit in 90 miljoner kronor.

Växande bransch

Den globala marknaden för vattenrening är en snabbt växande sektor. Mellan 2024 till 2029 väntas den gå från 47 miljarder dollar till 75 miljarder dollar, med en årlig tillväxttakt på 9,6 procent under prognosperioden.

Ökad industriell aktivitet, vattenföroreningar och ökad medvetenhet om vattenkvalitet driver enligt en ny analys i Fortune Business Insights efterfrågan på avancerade vattenreningslösningar.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.