Skogen

Drönarbolaget tar in kapital för att få skogen att växa – "Kämpat länge"

Sara Hjortmar, EIT InnoEnergy, Erik Bengtsson, Södra Ädla, och Elof Winroth, Nordluft. Foto: pressbilder och

Elof Winroth med bolaget Nordluft har utvecklat en drönar-teknik som ska göra det lättare för skogsbolag att sprida gödsel och bioaska. Nu säkrar man nytt kapital från två tunga spelare inom skog och energi. "Det finns stor potential inom drönar-branschen att inte bara samla in data, utan också utföra mer handgripliga arbetsuppgifter", säger Elof Winroth.

Chefredaktör

Impact-bolaget Nordluft vill lösa problemet med ineffektiv och kostsam spridning av gödningsmedel och bioaska, i skogen och inom lantbruket. För att göra detta har grundaren Elof Winroth utvecklat en sorts drönarteknik som både innefattar en grupp av drönare, men också en bakomliggande teknik. Med hjälp av denna ska Nordluft kunna skicka ut drönare för skogsägares räkning, och sprida allt från gödsel till bioaska och fröer.

Nu tar Nordluft in kapital från två tunga spelare inom skog och energi. Det handlar dels om huvudinvesteraren Södra Ädla, som är skogsbolaget Södras riskkapitalarm (de finns med på Impact Loops genomgång över så kallade "corporate ventures" här), som går in med 3 miljoner kronor. Dessutom går tidigare investeraren EIT InnoEnergy, en av Europas mest aktiva investerare inom energi, in med en mindre summa som inte är publik.

"Det känns otroligt när man har kämpat så länge", säger Elof Winroth till Impact Loop om det nya kapitalet, och fortsätter:

"Jag grundade bolaget 2018 så det har tagit sin lilla tid. Jag har haft kontakt med skogsindustrin i flera år, och att till slut få sin innovation erkänd känns otroligt."

Han berättar att han alltid haft idéer och uppfinningar, och att Nordluft kom till vid ett tillfälle i livet när han insåg att han också behövde göra något åt dem. Med skogsbruk i släkten har han dessutom alltid haft ett skogsintresse.

"Det finns stor potential inom drönar-branschen att inte bara samla in data, utan också utföra mer handgripliga arbetsuppgifter. Många jobbar med att använda drönare till att samla in data men det är inte lika många som jobbar med de fysiska uppgifterna."

Skogen ska få näring

Skogsbruk går idag ut på att ta ut biomassa ur skogen. Man hugger ner träd för att göra till exempel plankor. Spillet som inte går att använda eldar man upp för att få ut energi att använda. I samband med det bildas aska som en biprodukt, vilket innehåller en rad näringsämnen som behöver komma tillbaka till skogen för att komma den tillhanda.

"Annars utarmar man på lång sikt skogens näringsämnen", säger Elof Winroth.

Det är här drönartekniken kommer in i bilden. Idag görs inte denna återföring i särskilt stor utsträckning, och när den görs så används ombyggda skogsmaskiner som sliter på terrängen och är svåra att använda vid exempelvis regn. Drönare, däremot, kan ta sig fram överallt.

Ett annat användningsområde är att sprida gödningsmedel så att skogen ska växa snabbare, vilket i sin tur bidrar till att träden kan absorbera koldioxid från atmosfären.

Men gödningsmedel är inte bara bra?

"Nej, att ta fram konstgödningsmedel innebär en klimatpåverkan. Men jämfört med den ökade tillväxten i skogen som man får av gödningen så kompenseras den flera gånger om."

Vilka är kunderna och hur ser affärsmodellen ut?

"Typiska kunder är Sveriges skogsägare, både i form av de stora skogsbolagen och också i form av de privata, mindre. Initialt kommer vi att sälja spridningstjänsten med vår egen teknik, vi säljer alltså inte själva drönaren. På sikt kanske vi breddar erbjudandet."

Vad ska ni göra med pengarna som kommit in nu?

"Vi ska kommersialisera tekniken och komma till marknaden. Idag har vi en enkel prototyp-version av systemet och den ska vi utveckla vidare."

Kommer pengarna att räcka?

"Jag hoppas det. Planen är att vara ute på marknaden om två år."

Kapital från "Sveriges skogs-VC"

Södra Ädla skulle kunna kallas för Sveriges "skogs-riskkapitalbolag", eftersom de är den enda aktören som enbart investerar i ny innovation inom skogen. Enligt Erik Bengtsson, investeringsansvarig vid Södra Ädla, är investeringen i Nordluft ytterligare ett steg för bolaget att aktivt bidra till utvecklingen mot ett smartare skogsbruk med ökad cirkularitet.

"Södra Ädla ser ett stort värde för skogsgården med drönarbaserad askåterföring. Ökad askåterföring bidrar till bevarad näringsbalans i skogen efter grotuttag och möjliggör ökad kolbindning och skogstillväxt om uppskattningsvis 10-20 procent på marker med god kvävebalans, säger han.

EIT InnoEnergy har stöttat bolaget sedan starten och går nu in med nytt kapital.

"Nordluft har uppvisat signifikanta framsteg sedan vi började stödja dem. Vi är glada att kunna fortsätta stödja deras tillväxt och utveckling vidare mot kommersialisering genom den nya investeringsrundan. Deras produkt har betydande potential inom såväl skogsnäringen som energisektorn. Södra kan också bli en viktig framtida kund för Nordluft, och vi välkomnar dem nu som ny investerare och strategisk partner", säger Sara Hjortmar, investeringsansvarig vid EIT InnoEnergy.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.