IMPACT LOOP COMMUNITY

Efter Coloreels konkurs – han blir vd för energibolaget: "Kompletterar ett starkt team"

Torbjörn Bäck, ny vd för Echandia. Foto: pressbild.

I somras tvingades omtalade textilfärgaren Coloreel i konkurs. Nu kliver vd:n Torbjörn Bäck in på samma post i Echandia, som gör batterier för transporter till havs.<br><br> "Jag kompletterar ett väldigt starkt team", säger han till Impact Loop.

Reporter

Solna-baserade Echandia har sedan 2018 jobbat hårt på att elektrifiera den tunga sjöfarten i världen. Med sitt batteri kan stora, elektriska havstransporter laddas.

Nu får bolaget en ny vd i form av Torbjörn Bäck. Han kommer närmast från vd-posten i omskrivna textilfärgaren Coloreel, som försattes i konkurs i somras.

När Impact Loop når honom har han precis gjort sin första dag på jobbet.

”Jag kommer till ett bolag med en otroligt stark position på marknaden, vilket kommer visa sig under det kommande året”, säger han.

Vilken fas befinner sig bolaget i?

”Echandia har tagit sig igenom startup-fasen och är nu en regelrätt scaleup. Vi bygger ut verksamheten i Sverige samtidigt som vi satsar internationellt. I dagsläget har vi 35 anställda, men nyrekrytering pågår.”

Är det nu den marina elektrifieringen sker på riktigt?

”Ja, det är väldigt många projekt som pågår och vissa länder har kommit långt, bland annat Norge. Vi har kunder ute i Europa, och landade nyligen ett kontrakt med San Francisco Bay, där vi ska hjälpa dem att elektrifiera färjetrafiken. Därför sätter vi nu upp egen tillverkning med ett dotterbolag i USA.”

Konkurs i somras

Torbjörn Bäck kommer alltså från vd-posten i konkursade textilfärgaren Coloreel, som trots en halv miljard kronor i riskkapital fick dra ur proppen i somras.

”Verksamheten expanderade inte tillräckligt snabbt för att attrahera investerarna vidare”, konstaterar han.

”Jag tror fortfarande starkt på tekniken, och nu har nya ägare köpt upp konkursboet. Det rör sig om en stark spelare inom industrin, så förhoppningsvis har de muskler att bygga vidare på det vi skapat. Men det är en komplex teknisk verksamhet i en traditionell bransch.”

Nu ska Torbjörn Bäck ratta en helt annan typ av komplex verksamhet – som opererar till sjöss. Men någon vidare maritim erfarenhet har han inte.

”Jag kommer in med ett internationellt perspektiv efter att ha jobbat i tio år med industriella bolag i internationell miljö. Jag har lett tillverkning, fabriksutveckling, försäljning och marknadsföring i en rad olika geografier. Bland annat har jag jobbat i USA och bott sex år i Kina. Så jag ser det som att jag kompletterar ett väldigt starkt team.”

Stort gemensamt hus

Parallellt med rekryteringen sker en intern rockad. Tidigare vd:n Fredrik Hellström har efter två år på posten tillträtt rollen som vice vd. 

Men det handlar inte om något maktspel, poängterar Torbjörn Bäck.

”Nej, absolut inte − Fredrik Hellström kommer att jobba vidare med många av de projekt och processer han varit med om att dra igång. Han har en stark kompetens inom den marina sektorn. Jag kommer in med en helt annan erfarenhet.”

Men vad betyder egentligen Echandia? Torbjörn Bäck medger att han är tvungen att dubbelkolla.

”Det är ett baskiskt uttryck som betyder ’stort hus’. Vi ser vår gemensamma värld som ett stort hus, och vi vill vara en del av lösningen för att göra den lite bättre hela tiden. Men bra fråga, nu kommer jag ihåg det!”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.