Impact Loop avslöjar

Efter pausad jättefabrik – Mycorena i konkurs: "Hoppas att någon kan se värde i vad vi byggt"

Ramkumar Nair, vd och grundare av Mycorena.

Svampproteinbolaget Mycorena skulle förändra hela matindustrin med sina svampbaserade ingredienser. Nu kan Impact Loop berätta att bolaget försätts i konkurs. "Det har varit en lång kamp", säger grundaren och vd:n Ramkumar Nair till Impact Loop, som ändå hoppas att Mycorena ska få leva vidare.

Chefredaktör

Det Göteborgsbaserade svampproteinbolaget Mycorena tog in hundratals miljoner och skulle bygga en stor produktionsanläggning i Falkenberg för att skala upp till nästa nivå. Målet var att de skulle sälja sina svampbaserade ingredienser till livsmedelsindustrin.

Men i juni gick bolaget ut med att produktionsanläggningen och uppskalningen lades på is

Nu kan Impact Loop berätta att Mycorena försätts i konkurs.

När vi når Ramkumar Nair, vd och grundare av Mycorena, bekräftar han konkursen och förklarar vad som hänt:

"Vi har försökt resa kapital i över 20 månader nu, men investeringsklimatet har inte varit gynnsamt. Efter att vi pausat fabriken i Falkenberg var vår plan att fokusera på att få ut våra produkter på vår demoanläggning i Göteborg. Men även den planen behövde lite mer kapital."

Han säger också att investerarna själva haft utmaningar med kapital och därför inte haft möjlighet att investera mer.

"Många har utmaningar med sina portföljbolag och har inte haft tillräckligt med kapital själva. Så de var tveksamma till att hoppa på fler projekt."

Ett moment 22

Ramkumar Nair beskriver kapitalresningen som ett moment 22. Investerarna ville se att de var igång med produktion och försäljning, men för att komma dit krävdes kapital.

"Investerarna frågade efter större kontrakt som vi kunde visa upp från potentiella köpare. Men de partners vi jobbade med inom livsmedelsindustrin var inte redo att ge oss det, av flera anledningar, till exempel för att vår produkt var helt ny och ingen annan tillverkade den, och då var det svårt för dem att binda upp sig."

Även tajmingen spelade roll, menar han. Just nu letar många investerare efter bolag som redan tjänar pengar, och investerar hellre i produkter som redan är testade på marknaden.

"Vi hade bra dagar 2021 till 2022, men sedan gick den plantbaserade sektorn in i något av en crash, vilket också påverkade våra partners. Så det har varit stora förändringar utom vår kontroll."

Vad har du lärt dig från detta?

"En sak vi lärt oss är att inte räkna med att marknaden ser ut som den gör just nu. Det är så många faktorer som kan ändras snabbt. Det låter som en klyscha men ett krig i Ukraina kan också skapa problem för ett företag som oss."

Mycorenas produkt: svampproteinet Promyc. Foto: pressbild.

Hoppfull för framtiden

Men Ramkumar Nair känner samtidigt en tilltro till framtiden och hoppas att det kan ordna sig för Mycorena, säger han.

"Det finns mycket värde i företaget, från IP och patent till varumärkesskydd och recept. Vi har också ett starkt intresse från marknaden och hos våra partners. Så jag hoppas att någon ser värdet i vad vi har byggt och kan köpa konkursboet. Nu är också bagaget från förr borta så det är en mer ’lean’ verksamhet att driva vidare."

Hur mår du själv?

"Det är blandade känslor. Vi har gjort allt vi kunnat, vi har kämpat med detta i över två år. Så det har varit en lång kamp och till slut var vi tvungna att dra en linje."

Konkursförvaltaren Magnus Löfving på Advokatfirman Lindahl är också positiv till att konkursboet ska kunna säljas.

"Vår förhoppning är att vi ska hitta någon som kan köpa loss verksamheten från konkursboet och driva den vidare i något omstöpt form eller på samma sätt. Här finns en mängd patent och varumärken som ligger till grund för verksamheten som rimligen borde vara av intresse", säger han till Impact Loop.

Vi har gjort allt vi kunnat, vi har kämpat med detta i över två år

MyCorena tog 2022 in 240 miljoner kronor i en kapitalrunda. År 2022 hade bolaget en nettoomsättning på 307 000 kronor, och ett negativt rörelseresultat på -40 miljoner kronor. Investerare som Impact Loops läsare känner igen är bland andra GU Ventures, Kale United och Peas Industries.

Impact Loop har även intervjuat Tore Sveälv, ordförande i Mycorena till och med konkursen, som berättar att de var väldigt nära att stänga en kapitalrunda – men att aktörerna drog sig ur i sista stund. Läs mer här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.