Elonroad

Elonroad startar bolag – tillsammans med IT-profilen

Jonas Birgersson, styrelseordförande Viaeuropa Sverige och Karin Ebbinghaus vd Elonroad. Foto: Magnus Fröderberg / Elonroad.

Cleantech- och mobilitetsbolaget Elonroad har inlett ett samarbete med Viaeuropa Sverige, ett bolag med Jonas Birgersson som styrelseordförande. Tillsammans ska de etablera den första öppna elväxeln – som ska göra elnäten hållbarare.

Redaktör och reporter

En del i samarbetet är att de startar det gemensamma utvecklingsbolaget Open Energy Lab. Målet är att licensiera en mjukvarulösning som de kallar Energy Router Operating System.

Detta system, som är själva hjärnan i deras nyutvecklade elväxel, kan med hjälp av digitala gränssnitt styra portar för antingen växelström eller likström. Det skapar enligt bolagen enklare, lönsammare och mer hållbara lokala elnät.

Systemet kan sedan kopplas till det nya Energy Protocol (EP), en öppen standard som har utvecklats för att möjliggöra delning och handel av energi mellan olika aktörer. Syftet med Energy Protocol är att skapa en gemensam ram för hur energi kan delas på ett effektivt, säkert och transparent sätt.

Slutmålet är en slags "internetifiering” av energidistributionen som sådan.

"Viaeuropa har en gedigen historia av innovationer, bland annat världens första öppna marknadsplats för bredbandstjänster och deras BSS/OSS-lösning BRIKKS. Tillsammans skapar vi en helhetslösning från marknadsplats till den nya elväxeln", säger Karin Ebbinghaus, vd på Elonroad.

Ingår i Vinnova-stött projekt

Det gemensamma bolaget kommer att fungera som ett öppet energilaboratorium för att utveckla och testa innovativa lösningar för energidistribution. De första elväxlarna har redan installerats i Elonroads labb i Lund och planeras även för att användas inom projektet CoAction.

CoAction är ett projekt som samlar ett stort antal aktörer med målet att Lund ska bli klimatneutralt till 2030, och som ska visa hur även andra städer kan omvandlas för att bli klimatneutrala.

"Knappt två veckor efter att Vinnova godkänt CoAction i Lund så är det glädjande att idag kunna berätta om vårt nära och redan årslånga samarbete med Elonroad, som kompletterar oss på ett fantastiskt sätt genom sin tekniska kompetens inom framtidens eldistribution och innovativa lösningar baserat på den senaste kraftelektroniken", säger Jonas Birgersson, som bland annat är känd som IT-profil under 1990-talet då han var en del av internetkonsulten Framfab.

Det nya bolaget har som mål att applicera sina lösningar i fastigheterna inom Viaeuropas tidigare samarbetspartner Sveriges Allmännytta, men även i andra svenska städer som strävar efter att bli klimatneutrala till 2030.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.