Fashiontech

Fick nej från alla drakar – då kom vändningen för Recomended: "Kunde inte släppa det här..."

Susanne Najafi, Backing minds. Rikard Ledin da Rosa och Erik Lindtorp. Foto: SVT/pressbild.

Textilreparatörerna Rikard Ledin da Rosa och Erik Lindtorp med impact-bolaget Recomended fick nej efter nej i tv-programmet Draknästet på torsdagskvällen. Men efter att de lämnat scenen kom gästdraken Susanne Najafi ut i kulisserna med ett erbjudande.

Reporter

Textilmeckat i Borås har fått en ny intressant spelare i ekosystemet. Erik Lindtorp och Rikard Ledin da Rosa insåg att många klädvarumärken inte hade en smidig och kostnadseffektiv cirkulär process för att hantera returer, reparationer och återbruk. Recomended var fött.

Under kvällens avsnitt av Draknästet hamrades en ny milstolpe ner för bolaget. Hållbarhetschef Rikard Ledin da Rosa medger att det hela var en smått surrealistisk situation.

"Vi är vana vid att pitcha, men med tv-kameror och allt hemlighetsmakeri blev det förstås extra nervöst. Samtidigt var det väldigt professionellt och trevligt allting", säger han till Impact Loop.

Det var bara ett krux: alla drakarna tackade nej till en investering.

"Vi var ändå nöjda", säger Rikard Ledin da Rosa.

"De gav oss värdefull feedback och ville gärna hålla kontakten vidare. Sen stod vi och gjorde en intervju efteråt. Då kom någon fram och sa att en drake hade ändrat sig."

Den som tittade på programmet vet vad som händer härnäst. Det är gästdraken Susanne Najafi, en av de två grundarna till impact-investeringsbolaget Backing Minds, som kommer ut och säger:

"Hallå! Här kommer jag och stör lite. Jag kände att jag inte kunde släppa det här bolaget så jag vill faktiskt ge er ett erbjudande. Jag kan stoppa in 2 miljoner för 30 procent av bolaget, och då vill jag att ni fokuserar mer på licensdelen och där ni också har patent."

Det slutar med lite av en förhandling:

"Du är en av våra favoriter och vi ser det som väldigt positivt med just dig. Men vi vill gärna fråga dig om 20 procent kan vara möjligt för de pengarna", säger Rikard Ledin da Rosa.

Slutligen möts de båda partnerna på 22 procent av bolaget för 2 miljoner kronor.

Erik Lindtorp och Rikard Ledin da Rosa, Recomended. Foto: SVT.

Vill skapa förändring

Rikard Ledin da Rosa säger idag att de haft Backing Minds på kartan ända sedan starten.

"Vi var först lite besvikna över att Sara Wimmercranz inte längre var med i programmet. Så när Susanne Najafi kom in som gäst i vårt avsnitt var det en väldigt kul twist. Vi har även inspirerats av Jonas Tellanders resa med Storytel – vi behöver knäcka koden på ett liknande sätt för våra kunder."

När vi når Susanne Najafi på telefon efter inspelningen berättar hon:

"Jag fick höra lite mer om hur de jobbar och vilka kunder de har. EU-lagstiftningen om reparationer kommer påverka hela retailsektorn, så jag valde att investera. Det blev en väldigt speciell situation eftersom det var utanför formatet, och jag tror inte att det skett någonsin i programmets historia."

Vill skapa förändring

Kortfattat kan man säga att Recomended vill vara specialister på att återställa textila produkter – oavsett om det är arbetskläder, jeans eller modeplagg.

"Vi tvättar, lagar och fräschar upp plaggen på en rad olika sätt så, att de snabbt kommer tillbaka in i flödet. Vi menar att en automatiserad och storskalig process gör det betydligt mer klimatvänligt och kostnadseffektivt för varumärkena att återbruka istället för att återvinna."

Med robotik och mjukvara kan det hela industrialiseras, lyder analysen. Och då behövs kapital.

"Vi har faktiskt fått till en diskussion med Backing Minds efter att programmet spelades in, och vi genomför nu en investeringsrunda under hösten. Målet är att kunna bygga en större pilotanläggning om 18 månader, och då kan vi hantera 1-2 miljoner plagg per år. Vi vill skapa en riktig förändring på marknaden. Och då behöver vi växa fort."

Här kan du läsa om de tre faktorer Susanne Najafi tittar efter när hon investerar.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.