Först på Impact Loop:

Finansfamiljen satsar mer på energi – slår ihop sina impact-investeringsbolag

Marie Strannegård och Niclas Palmstierna, Novax. Foto: pressbilder.

Finansfamiljen Axel Johnson möblerar om bland sina dotterbolag. Från och med juni kommer AxSol, som investerar i solenergi, att uppgå i familjens andra investeringsbolag Novax. Samtidigt byter man vd och satsar mer på energi.

Chefredaktör

Axel Johnson har hittills haft två dotterbolag som investerar i bland annat impact-bolag, dels den lite större spelaren Novax och dels den mindre AxSol. Novax investerar i sektorer som mat, hälsa och teknisk säkerhet, medan AxSol – som namnet avslöjar – fokuserar på solenergibolag.

Hittills har de två bolagen opererat med varsin vd. Novax har haft Joakim Skarborg som vd och AxSol Marie Strannegård, som tillträdde i höstas.

Nu slår man dock ihop de två verksamheterna. Från och med nu i juni kommer AxSol att uppgå i Novax. Det betyder dels att energi blir ett nytt fokus hos Novax, dels att Marie Strannegård går från vd för AxSol till en roll som chef över detta fokusområde.

"Det här ger bästa möjliga sammanhang och utväxling för både teamet på AxSol och för Novax som helhet. Det finns en tydlig logik i den här förändringen då AxSol har ett likartat uppdrag som Novax – att skapa betydande framtida bolag och områden inom Axel Johnson, men specifikt inom energiområdet", säger Thomas Ekman, vd för Axel Johnson och styrelseordförande i Novax, och fortsätter:

"Med detta samgående blir Novax en tydlig tillväxt- och förnyelsemotor inom Axel Johnson, med fyra högintressanta fokusområden."

Breddar portföljen – satsar på energioptimering

Det som alltså hittills hetat AxSol har sex solenergibolag i portföljen, bland annat de majoritetsägda företagen Solkompaniet och EnergiEngagemang som tillsammans omsatte 1,1 miljarder kronor förra året. Här finns även Epishine, som Impact Loop skrev om senast i måndags fyllde kassan med 69 miljoner kronor.

I samband med ihopslagningen kommer man att bredda fokuset från sol för att även innefatta nya tjänster inom energi.

"Våra nuvarande bolag inom på solenergi utgör basen och utgångspunkten för vår fortsatta satsning inom energiområdet. Men vi ser också att det ökade inslaget av förnyelsebara energikällor tillsammans med en mer distribuerad energimarknad skapar utrymme för nya stödtjänster till nät- och kraftproduktion, bland annat balans- och optimeringstjänster", säger Marie Strannegård, vd för AxSol och tillträdande sektoransvarig för energi inom Novax.

Ny vd för Novax

I samband med byts även vd-posten ut på Novax. I februari gick Joakim Skarborg ut med att han skulle lämna bolaget efter 13 år. Han ersätts av Niclas Palmstierna som tillträder på posten nu i juni. Han kommer närmast från vd-posten på tandvårdsbolaget Oral Care. Dessförinnan var han bland annat Sverige-vd på Tele2.

"Jag gillar verkligen långsiktigheten och värderingarna som Axel Johnson och Novax står för. Det känns spännande att tillsammans med ett skarpt och duktigt team identifiera intressanta entreprenörer för att sedan stötta verksamheterna i deras mognad och uppbyggnad. Att dessutom göra det med ett hållbart tillvägagångssätt, för att skapa positivt avtryck samtidigt som vi bygger värde, gör uppdraget än mer intressant", säger han i ett uttalande.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.