Första krediterna för biodiversitet har sålts – med ny plattform: “Enormt stolt”
Orsa Besparingsskog har sålt Sveriges första kommersiella biodiversitetskrediter från 11 hektar skogsmark till telemarketingbolaget Devi Group. “Det här är ett nytt och innovativt sätt att förstärka den biologiska mångfalden”, säger Per Eriksson, vd på säljaren.
Affären har gjorts via en ny digital plattform skapad av Treebula och Qarlbo Biodiversity, som ska ge transparens och spårbarhet i skogsägarnas hantering av biodiversitetskrediter.
"Jag är enormt stolt över att vi tagit det här steget och hoppas vi kan inspirera fler företag att göra detsamma”, säger Arez Hossein, vd för Devi Group.
“Det här är ett nytt och innovativt sätt att både förstärka den biologiska mångfalden samtidigt som vi skogsägare får en ekonomisk avkastning för vår insats, säger Per Eriksson, vd och skogsförvaltare på Orsa Besparingsskog.
Avtalet sträcker sig över fem år och omfattar årliga oberoende revisioner som ska garantera kvalitet och resultat.
Samarbetet mellan Treebula och Qarlbo Biodiversity har som affärsidé att ge skogsägare en möjlighet att dra ekonomisk nytta av projekt som gynnar naturen, samtidigt som köpare kan följa utvecklingen i realtid via plattformen.
Det var i juli 2024 som Treebula och Qarlbo Biodiversity ingick i ett partnerskap och skapade en teknisk plattform med målet att göra biodiversitetsprojekt mer öppna, transparenta och spårbara.
Här är aktörerna
Devi Group är ett försäljnings- och marknadsföringsföretag med bas i Stockholm och Örebro. Företaget har omkring 110 anställda och är specialiserat på outsourcing av försäljningstjänster och uthyrning av säljkompetens.
Orsa Besparingsskog, grundad 1879, har ett markinnehav på cirka 75 000 hektar, varav 60 000 hektar är produktiv skogsmark.
Treebula är en oberoende digital marknadsplats för skogsägare, grundad 2017, med en vision om ett mer lönsamt och aktivt skogsbruk som tar hänsyn till skogens olika värden.
Qarlbo Biodiversity är ett svenskt företag som investerar i restaurering av biologisk mångfald.
Så funkar biodiversitetskrediter:
Organisationer, markägare eller företag som arbetar för att bevara eller återställa naturen skapar krediter baserat på sitt arbete. En biodiversitetskredit kan till exempel motsvara att ett visst område mara har återställts eller skyddats under en specifik tidsperiod, exempelvis 30 år.
Företag kan sedan köpa dessa krediter för att visa att de bidrar till naturbevarande och för att uppfylla sina miljömål.
Källa: World Resources Institute.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups