STOR GENOMGÅNG

GENOMGÅNG: Vilka investerar i social hållbarhet? Vi har letat upp 13 aktörer

Några av investerarna som är med i vår genomgång. Grafik: Diana Demin, foto: pressbilder.

Från mental hälsa till utbildning och att bekämpa fattigdom. Social hållbarhet blir ett allt viktigare tema hos investerarna. Så vilka aktörer kan investera i ditt sociala bolag – eller på andra sätt hjälpa dig framåt?<br><br> Impact Loop har kartlagt en rad svenska aktörer på jakt efter fler bolag att investera i.<br><br> "Social hållbarhet är svårt att mäta, men helt avgörande för ett fungerande samhälle", säger Hugo Mörse på Leksell Social Ventures.<br><br> Dessutom:<br> → 13 aktörer som investerar i (eller boostar) social hållbarhet<br> → Bolagen de investerat i<br> → Fokusområden och storlek på investeringar

Reporter

1. Impact Invest

Impact Invest kallar sig ”Sveriges första sociala tillväxtfond” och har ända sedan starten 2012 arbetat med rådgivning inom impactinvesteringar. De senaste åren har även en social investeringsfond lanserats, med fokus på hälsa och välbefinnande. Fonden ägs av stiftelser och privatpersoner. En unik aspekt är att man erbjuder olika typer av finansieringslösningar.

“Den minsta finansieringen vi går in med är 200 000 kronor, men vi har snittat 2 miljoner kronor under de första två åren. Vi tar små tickets de första åren eftersom vi både vill testa olika finansieringslösningar och typer av bolag. Sedan får vi se vad som fungerar bäst och göra följdinvesteringar i de aktörer som växer bra”, sade vd och grundare Ruth Brännvall till Impact Loop i december 2023.

Ur portföljen: Monthly, Allbry, Trainstation, Likvor, Tendium och Curoflow. 

2. The Inner Foundation

The Inner Foundation investerar i – eller donerar till − lösningar som på olika sätt främjar inre hälsa och utveckling, samt mångfald, jämlikhet och inkludering i samhället. Drivs av Annika Sten Pärson och hennes make Pär-Jörgen Pärson, som även är partner på Northzone.

Ur portföljen: Meela, Strong Minds, 1825, Allbry, Bling, 29k, Psynlighet, Peak Path, Unconventional Ventures, The Human Aspect.

3. Utfallsfonden

Stöttar kommuner och regioner i omställningen till en smartare välfärd – eller för att minska sociala och hälsorelaterade samhällsproblem. Man gör detta genom en kombination av finansiering, kunskap och analys. Arbetet sker genom så kallade sociala utfallskontrakt, vilket innebär att Utfallsfonden får betalt om insatserna fungerar − och om en besparing eller resurseffektivisering sker. Eventuell avkastning används för att finansiera andra insatser i välfärdssystemet.

Finansiärer: Europeiska Investeringsfonden, Saminvest, Leksell Social Ventures och Danir.

4. Bling Capital

Bling Capital grundades 2022 med syftet att lyfta entreprenörer från underrepresenterade grupper i samhället. Man går gärna in i mycket tidiga skeden för att kunna växa långsiktigt tillsammans med verksamheten. Investeringarna ligger vanligtvis mellan 100 000 kronor och en miljon, och ska gå till bolag med minst en medgrundare från en underrepresenterad bakgrund. Investeringsverksamheten är en del av Bling, som även jobbar med coachning, inspiration och acceleratorprogram.

Ur portföljen: Southern Lights, Done, Petli, Allbry, Hypertype.

5. Tim Bergling foundation

Efter Tim “Avicii” Berglings tragiska bortgång 2018 bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att hjälpa ungdomar att må bättre. Bland annat bidrar man med kunskap och inspiration genom rapporter, böcker och podcasts. Stiftelsen har även arrangerat den musikaliska manifestationen Together For A Better Day 2023 på Avicii Arena i Stockholm, samt bekostat musikstudios och kulturaktiviteter för unga.

Stiftelsen investerar inte direkt i startups, men har samarbeten där man stöttar Rädda Barnen, Mind och Bris. Initiativet #ForABetterDay samlar röster och insikter från barn och unga i samarbete med Suicide Zero, Bris och Mind.

6. Reach for Change

Reach for Change är en icke-vinstdrivande organisation som verkar för att främja socialt entreprenörskap med fokus på barn och unga på global nivå. Genom olika inkubatorsprogram hjälper man entreprenörer att vässa sin affärsmodell och skala upp verksamheten. Hittills har Reach for Change hjälpt 235 sociala entreprenörer i Sverige - och 1 600 globalt.

Next in Mind är ett initiativ för att lyfta innovativa nordiska lösningar som adresserar psykisk hälsa hos unga vuxna i åldern 18-29 år. Projektet drivs av Reach for Change, Tim Bergling Foundation och The Inner Foundation.

7. Norrsken Foundation

Sedan grundandet 2016 har Norrsken växt till ett ekosystem som blir allt mer internationellt, med flera riskkapitalbolag och en stiftelse. Idag stöttar man impactbolag i nästan alla skeden av bolagsresan, med acceleratorn Norrsken Accelerator, riskkapitalbolagen Norrsken Launcher och Norrsken VC samt de afrikanska satsningarna Norrsken 22 och Africa Seed Fund. Här finns även stiftelsen Norrsken Foundation.

Ur portföljerna: Elypta, Kognity, Quizrr, Doctrin, Elsa, Juli, Winningtemp, Eden Care. 

8. Unconventional ventures

Med den grundläggande premissen att investera i bolag som genomsyras av mångfald i grundarteamen, har Unconventional gjort sig ett namn under de senaste åren. Investeringsfilosofin är att gå in i skalbara impact-techbolag i tidiga skeden som är baserade i Europa och har grundare från underrepresenterade grupper.

Ur portföljen: Leia Femtech, Equality Check, Meela, Moonhub, The Blue Box.   

9. Vera Invest

Veras investeringar drivs av passion och går främst till bolag inom femtech, en sektor som man ser som underfinansierad och redo för innovation. Namnet Vera Invest kommer från grundare och vd Joo Sundströms farmor Vera Sundström som var en inspiration och entreprenöriell förebild.

Ur portföljen: Knatteplock, Tilly, Ella, Meela, Ovulai, Ester Care, Endbright och Endogyn.

10. Leksell Social Ventures

Social innovation – för ett bättre Sverige. Så lyder Leksell Social Ventures slogan. Investeringsbolaget startades 2014 av medtech-bolaget Electas grundare Laurent Leksell. Genom en rad olika finansieringslösningar och investeringsstrategier vill LSV bland annat främja psykisk hälsa, inkludering och utbildning. Man jobbar även med utfallskontrakt i samverkan med offentlig sektor. 

Och det handlar inte välgörenhet, utan snarare om att applicera ett investeringstänk för att uppnå social och finansiell hållbarhet, vilket verksamhetschef Hugo Mörse poängterar:

”Social hållbarhet är svårt att mäta, men helt avgörande för ett fungerande samhälle. Syftet med vår investeringsverksamhet är att katalysera sociala innovationer som även är finansiellt gångbara. Det sociala och finansiella går hand i hand – endast då är det hållbart.”

Ur portföljen: Sana, Meru Health, Mindmore, Health Integrator och Utfallsfonden.

11. Trill Impact

EQT-grundaren Jan Ståhlberg har med Trill Impact byggt upp en verksamhet som sammantaget förvaltar hela 15 miljarder kronor, vilket Impact Loop rapporterat om tidigare. I verktygslådan finns såväl riskkapitalinvesteringar som mikrofinansiering.

Ur portföljen: ILT Education, Mesalvo, Karriere Tutor, TT Medic, Cinclus Pharma, May Health och Minerva X.

12. Backing Minds

Backing Minds vill hitta entreprenörsstjärnor som traditionellt riskkapital tenderar att missa. Mångfald, landsbygd och jämställdhet premieras bland grundarteamen, medan investeringarna går till techbolag i Norden och Baltikum som har en impactkomponent i sin affärsmodell. Nyligen rapporterade Impact Loop bland annat om medgrundaren Susanne Najafis investeringsfilosofi och den nya partern Lisen Oliw.

Ur portföljen: Boneprox, Brain Stimulation, Campcation, Lingio och Mylla. 

13. Daya Ventures

Daya är sprunget ur Women in Tech-communityt i Göteborg och bidrar till att boosta framtidens femtech-bolag. Genom hubbar i Göteborg, San Francisco och Nairobi skapas spännande bolag – ibland från grunden genom Daya Innovation Lab, och ibland genom att erbjuda investeringar och stöd för tillväxt i Daya Accelerator. Målet är att fem startups ska komma ur Dayas ekosystem varje år, vilket Impact Loop skrev om i somras.

Ur portföljen: Peckiiless, Konvoj, Pirr, Otii Health, Me We & You, Meela, Plussa, Ovulai, Minimal App och Leia Health.

Bildtext, motsols från vänster: Jan Ståhlberg, Trill Impact, Niklas Adalberth, Norrsken, Susanne Najafi, Backing Minds, Jenny Carenco, Utfallsfonden, Hugo Mörse, Leksell Social Ventures, Joo Sundström, Vera Invest, Pär-Jörgen Pärson, The Inner Foundation, Tove Larsson, Norrsken VC, Nora Bavey, Unconventional Ventures, Annika Sten Pärson, The Inner Foundation, Ruth Brännvall, Impact Invest, Malin Frithiofsson, Daya Ventures, Klas Bergling, Tim Bergling Foundation, Sofia Breitholtz, Reach for Change, Deqa Abukar, Bling.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.