Politik

Glada nyheter för Heart Aerospace – nordiska länderna satsar på elflyg

Bill Gates (foto TT), Anders Forslund, Klara Forslund, Tove Larsson och Ted Persson (foto: pressbilder).

Elflyg ska upp i luften senast 2030, slog transportministrarna från de nordiska länderna fast idag. Det är glada nyheter för Göteborgs-bolaget Heart Aerospace, som tillverkar just elhybridflyg – och som backas av bland annat Norrsken VC och Bill Gates riskkapitalbolag.

Chefredaktör

De nordiska länderna ska samarbeta mer för att främja utvecklingen av kommersiellt elflyg. Det stod klart idag när transportministrarna från Danmark, Finland, Island, Sverige och Norge träffades i Göteborg för att underteckna en deklaration om saken.

"Elflyg är en viktig del i omställningen av flyget. Tillsammans med andra hållbara flygbränslen kan utsläppen minska och utvecklingen påskyndas mot en fossilfri flygsektor", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i en kommentar.

Han menar att de nordiska länderna har potential att bli pionjärer för etablering av kommersiellt elflyg i större skala.

"Elflyg kan öka tillgängligheten, inte minst i de mer glesbefolkade delarna inom Norden", säger han.

Redan i november 2022 vid ett möte i Fredrikstad enades de nordiska transportministrarna om att fossilfria flyglinjer senast ska vara etablerade år 2030, och att uppmuntra samarbeten i Norden.

"Deklarationen som antogs i Fredrikstad i kombination med dagens gemensamma deklaration ger oss goda förutsättningar att stärka det nordiska samarbetet och främja utvecklingen av flyglinjer som trafikeras med elflyg", säger Andreas Carlson.

Ingen skräll

En av få aktörer som verkar inom sektorn i Sverige är Heart Aerospace, som är på gång med att tillverka el-hybridflygplan i Göteborg.

Beslutet kommer  inte som en skräll för dem, men det är ändå ett bevis på att man satsar på sektorn och beskedet lär bidra till fler öppnade dörrar för Göteborgs-bolaget.

"Beskedet från det nordiska transportministermötet i Göteborg är positivt och ett steg i rätt riktning. Samarbete, särskilt när det gäller utformningen av regelverk och global påverkan, är avgörande för att de nordiska länderna ska kunna ta en ledande roll inom elflyg. Vi ser fram emot att se konkreta åtgärder och tilldelning av offentliga medel för att påskynda introduktionen av elflyg i Norden och etablera en global standard", skriver Heart Aerospaces medgrundare och vd Anders Forslund i ett mail till Impact Loop.

Senast i februari säkrade Heart Aerospace 1,1 miljard kronor i finansiering. Bland investerarna finns Norrsken VC, EQT Ventures och Bill Gates klimat-riskkapitalbolag Breakthrough Energy Ventures.

På Almedalsveckan i juni gick man ut med att man tecknat ett avtal med Region Gotland för att introducera sina hybrid-plan till och från ön.

"Vi har precis gått in i en spännande ny fas av hårdvarutestning, och vårt mål är att ha ett hybrid-elektriskt passagerarflygplan på marknaden innan slutet av detta decennium", sa Anders Forslund då.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.