Foodtech

Grundaren har lämnat vegobolaget Bärta – ny ordförande vill starta om: "Varit en för dyr produktion"

Bärtas grundare Pia Qvarnström och nya ordföranden Christian Gylche. Pressfoton.

Efter att vegobolaget Bärta haft finansiella problem kan Impact Loop berätta att grundaren Pia Qvarnström lämnat vd-posten. Istället har ett delvis nytt gäng tagit över. "Vi siktar på nylansering 2025”, säger nya styrelseordföranden Christian Gylche.

Reporter

Det har stormat kring varumärket Bärta. I våras skrev Impact Loop om varsel och nedskärningar i tuffa tider. Kapitalbehovet kunde inte tillgodoses och bolaget bakom de ärtbaserade vegoprodukterna – som heter Swedish Temptations AB − var nere för räkning.

I våras beslutade man att lägga ner produktionen i Karlshamn, något tidningen Dagligvarunytt var först med att rapportera om.

Man har också sagt upp alla anställda. När Impact Loop försöker nå grundaren och vd:n Pia Qvarnström framkommer att hon lämnat, något hon avböjer att kommentera.

På Linkedin har hon lagt in att hon är öppen för nya jobb.

Försiktig nytändning

Så vad är det som händer? Måns Ullerstam, grundare av Kale United som är en av Bärtas investerare, bekräftar att Pia Qvarnström lämnat som vd men att hon är kvar som delägare.

I stället har Christian Gylche klivit in som ny styrelseordförande sedan i juni. Han har lett en kapitalanskaffning via plattformen Pepins, där folk kan investera i bolag, för att rädda Bärta.

"Det har varit ett riktigt tufft läge under våren, men den här veckan har vi stängt vår företrädesemission för att hitta en väg framåt. Nu behöver vi lära känna produkten, se över produktionen och besluta hur vi ska ta det vidare", säger han när Impact Loop når honom.

Emissionen tycks landa på 1,2 miljoner kronor, ett tillskott från befintliga ägare och Pepins investerar-community genom det nya bolaget Bärta Partners Sweden AB. Enligt Christian Gylche är det en bra början på nästa steg.

"Istället för en stor kapitalanskaffning vill vi ta fram en långsiktigt hållbar affärsplan under hösten. Bärta har världens bästa produkt. Men vi måste hitta en lösning för att det ska fungera ekonomiskt också."

Stoppat produktionen

Med det nya kapitalet menar han att den nya styrelsen ska kunna sätta planen för en långsiktigt hållbar affär framåt.

"Efter det kommer vi påbörja arbetet med att bygga upp ett nytt team", säger Christian Gylche.  

Vad händer med produktionen under tiden?

"Den har stoppats helt, och vi siktar på en relansering 2025 om vi löser produktionen på ett bra sätt. Men vi har haft en jättefin dialog med både kunder och dagligvaruhandlare. Varumärket har gott renommé och det är en fantastisk produkt som förtjänar att finnas på hyllan."

Vad har gått fel i bolaget?

"Grundarna har gjort ett fantastiskt jobb för att komma dit bolaget är i dag, men det har varit en alldeles för dyr produktion med höga fasta kostnader. Livsmedel tar tid, det kräver tålamod, uthållighet och en långsiktigt hållbar affärsplan. Sen har det varit extra tuffa tider i kombination med en mättad marknad. Målet är nu att lösa produktionen på skalbart och långsiktigt hållbart sätt. Den här produkten ska finnas kvar."

Vi kan se att bolaget precis registrerat ytterligare en kapitalrunda på 3,6 miljoner kronor?

"Det var före vår tid. Vi är ett litet gäng med bakgrund inom livsmedel och affärsutveckling som kom in i dialogen i maj − då hade styrelsen redan sagt upp personalen och lagt ner fabriken i Karlshamn. Vi vill gärna satsa och investera, men måste lära känna verksamheten ordentligt först. Långsiktigt behövs även extern finansiering."

Har du genomfört liknande turnaround-projekt tidigare?

"Till viss del. Jag är styrelseordförande i Pet Union, som gör glass och snacks till hundar. Där har vi lyckats vända skutan från 2,5 miljoner i omsättning med röda siffror, till snart 40 miljoner i omsättning och vinst på sista raden. Så vi hoppas förstås kunna göra liknande resa med Bärta."

Christian Gylche har tidigare varit vd för Svenskt Gårdsvilt, som säljer viltkött och som bland annat tv-profilen GW Persson är delägare i.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.