STOR INTERVJU

Gustaf Skarsgård: "Så länge det handlar om att tjäna mer pengar så är vi fucked"

Skådespelaren och poddaren Gustaf Skarsgård. Foto: Jenny Kjellén, Impact Loop.

Klimatkrisen påminner om ett missbruk, menar skådespelaren Gustaf Skarsgård. I en intervju med Impact Loop öppnar han upp om hur vårt ekonomiska system inte gynnar aktiviteter som vi mår bra av – och varför vi måste börja tänka helt annorlunda.<br><br> "Vi försöker konsumera oss ur vår egen inre dissonans", säger Gustaf Skarsgård.

Reporter och redaktör

Många kopplar kanske inte skådespelaren Gustaf Skarsgård, känd från bland annat HBO-succén Vikings och långfilmen Utvandrarna, som en impact-profil. Men faktum är att han har ett starkt engagemang för klimatet, bland annat som ambassadör för Greenpeace. 

Han driver även podden I tolfte timmen tillsammans med grönt stål-utmanaren Stegras hållbarhetschef, Johan Mandaric Reunanen. I podden vill de belysa klimatkrisen ur ett beroendeperspektiv och diskuterar hur man kan lösa den utifrån tolvstegsprogrammet.

Impact Loop träffar honom i vimlet på konferensen Techarena Zero, precis innan han ska bli påmickad för att delta i ett samtal om hur vi bryter vårt beroende av fossila bränslen. Gustaf Skarsgård är alltså inte på plats för att hitta nya gröna bolag att investera i.

“Absolut inte. Jag är inte growth-inriktad så jag ackumulerar inte så mycket pengar. Jag vill påverka dig att tänka annorlunda”, säger han.

På väg mot katastrof – ändå gör vi inget

Gustaf Skarsgård och hans podd-kollega har själva erfarenheter från tolvstegsgemenskapen – och hur man hanterar klimatkrisen påminner mycket om beroendet av andra skadliga ämnen, menar de. 

"Det som slog både mig och Johan är att man beter sig på ett sätt som man vet kommer att leda till oundviklig katastrof och ändå gör man ingenting åt saken. Man bara tuffar på som vanligt."

Han drar likheter mellan vårt beroende av fossila bränslen och att vi lever i ett ekonomiskt system som är beroende av en evig tillväxt, men som inte är förenlig med planetens resurser. 

"Det finns extremt mycket likheter med ett beroende, att man alltid måste ha en ständig ökning av din substans för att uppnå samma effekt. Vi har blivit programmerade att känna att vi inte är eller har nog från början och då söker vi yttre lösningar på det. Vi försöker konsumera oss ur vår egen inre dissonans och det är en bidragande faktor till hela det här systemet."

Det finns extremt mycket likheter med ett beroende

Vinst och omställning kommer inte att funka

I poddens sex avsnitt som släpptes förra året , utgår de alltså från tolvstegsmetoden. Det är idag en beprövad metod för beteendeförändring, och Gustaf Skarsgård lyfter den som en nyckel i klimatkrisen. Han menar att medan samhället idag ofta är resultatinriktat och fokuserar på mätbara, ekonomiska framgångar, är tolvstegsprincipen raka motsatsen.

"Det handlar inte om att mäta. Det handlar om att en beroende hjälper en annan beroende ut ur missbruk. Det är hela tanken, vi måste börja agera på andra sätt för att kunna lösa den här krisen."

Förändringen behöver ske på djupet, enligt honom:

"Nu ska vi hitta nya vägar att maximera vinst på ett sätt som ska vara grönt, det kommer inte att funka. Vi måste förändra oss som art, både som individer och kollektivt."

Är det inte svårt att förändras utan att veta hur det kommer påverka en själv och hur framtiden kommer att se ut?

"Det pratar vi om jättemycket, att våga hänge sig åt en förändring innan man vet var den ska landa."

Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i filmen Utvandrarna. Foto: Baldur Bragason / SF Studios.

Handen på plattan

Gustaf Skarsgård använder en metafor för att beskriva hur vi vill ha ett tydligt alternativ innan vi förändrar ett system som är trasigt. 

"Man står med handen på en het platta och någon säger att man måste flytta den. ’Var ska jag lägga den då?’ svarar man."

Men, menar han, det är först när vi lyfter på handen som vår uppfinningsrikedom kommer att komma igång på riktigt och vi börjar söka efter de verkliga lösningarna.

"Men så länge vi är kvar i rättfärdigandet av att det faktiskt är rimligt att vi har kvar handen på plattan, så kommer våra bästa hjärnor att fortsätta rättfärdiga handen på plattan snarare än att hitta nya lösningar."

Vi måste förändra oss som art

En befrielseprocess

En annan parallell till beroendet är hur omställningen ofta beskrivs som en kompromiss. Likt en beroendesjukdom är det svårt att se ett annat sätt att leva när man är mitt i det. Men när man väl tar sig ur det, upplevs det som en frigörelse. 

"Vi har blivit sålda på att vi ska må bra av pengar och överflöd, men det funkar inte. Vi behöver prata om omställningen som en befrielseprocess. Vad har vi för mänskliga behov, vad mår vi egentligen bra av?”

Han menar att det är att känna mening och att vara en del av ett community. Värderingar som finns i tolvstegsgemenskapen. 

"Men de här värdena går inte att mäta eller göra vinst på, och därför prioriteras de inte i samhället."

Har du möjlighet att påverka människor genom ditt yrke som skådespelare?

"Ja, absolut om de tillfällena ges. Men det är inte alltid upp till mig att styra och beror på vilka erbjudanden jag får. Men däremot skulle jag aldrig vara med i något som jag känner motarbetar vad jag tror på, vare sig geopolitiskt eller klimatmässigt. Men det är klart att man vill vara med i historieberättande som förändrar i en konstruktiv riktning."

Sätta fokus på den värld vi vill ha

Under ett panelsamtal på Techarena Zero diskuterades investerarnas krav på lönsamhet i impact-bolag och hur det är möjligt att kombinera att göra gott med kommersiell avkastning – något som Gustaf Skarsgård ställer sig kritisk till.

"Vi måste fortsätta bygga på och visualisera det nya. Att inte hata på eller skamma utan verkligen sätta fokus på vad det är för värld vi vill ha. Det finns många här (på Techarena Zero, reds.anm.) som kan jobba i den riktningen. Men, så länge det är samma paradigm, som handlar om hur vi kan tjäna mer pengar, så är vi fucked."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.