Energi

Han får in 600 miljoner från Gates, Gullspång och Ikea – gör energi av jordens inre

Alexander Helling, vd och grundare av Baseload Capital, Bill Gates (foto AP/TT) och i bakgrunden en av Baseloads anläggningar i Taiwan. Pressfoton.

Alexanders Hellings bolag Baseload Capital, som investerar i bolag som hämtar energi från djupt ner i marken, har tagit in 600 miljoner kronor för att skala upp. Pengarna kommer från en rad välkända investerare.

Reporter

Sol, vind och värme från jordens inre – det är tre källor som kan bidra med förnybar energi. Och det är den tredje källan som Baseload Capital sysslar med, då de investerar i bolag som på olika sätt hämtar upp värme från under marken, så kallade geotermiska resurser.

Grundat av Alexander Helling för sju år sedan har man lockat till sig välkända investerare som Microsoft-grundaren Bill Gates investeringsbolag Breakthrough Energy.

Nu tar man in 600 miljoner kronor i en så kallad B-runda (senare kapitalrunda) för att kunna bygga fler kraftverk runtom i världen. Rundan leddes av infrastrukturfonden ENGF, med Ikeas investeringsbolag Ingka Investments som huvudinvesterare. Investerar gör även Baker Hughes, Nefco, Bill Gates-grundade Breakthrough Energy Ventures, samt svenska Gullspång Invest.

"Vi tror starkt på den här sektorn, eftersom den erbjuder stabil och fossilfri elektricitet till elnätet", säger Oskar Backman, chef för ENGF.

Baseload Capitals mål är att minska koldioxidutsläppen med minst ett halvt gigaton, samtidigt som de bygger upp en portfölj av bolag som jobbar med just värme från jordens inre.

Kapitalet kommer framförallt gå till att finansiera och skala upp projektportföljen för dotterbolaget Baseload Power, som verkar i USA, Island, Japan och Taiwan.

"Förtroendet från dessa välrenommerade partners är ett kvitto på vad vi på Baseload kan åstadkomma. Det visar också att tiden är mogen för att skala upp geotermisk energi globalt", säger Alexander Helling, vd för Baseload Capital, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.