Ny på jobbet

Hon blir partner på investmentbolaget – "Vill inte skönmåla"

Frida Lönnqvist, ny partner på byWit. Foto: Canva och pressbild.

Frida Lönnqvist blir ny partner på investmentbolaget byWit, som bland annat investerat i E-farm som säljer begagnade jordbruksmaskiner. Med nya KPI:er ska bolaget nu göra mer impact.

Chefredaktör

ByWit grundades för tre år sedan av en brokig skara entreprenörer, från Nalle Söderström som är tidigare höjdare på Bonnier och dessförinnan tog mediebolaget Mediaplanet till USA, till Thomas Karlsson, partner på företagsrådgivaren Livingstone, och investeraren Elias Jacobson.

I styrelsen sitter också Centerpartiets förra partiledare Annie Lööf och Summa Equity-grundaren Jenny Keisu.

Nu kliver alltså Frida Lönnqvist in som partner i bolaget, vid sidan av sin roll som byWits finanschef.

"Det känns jättekul! Och på många sätt väldigt naturligt – som CFO är man ju involverad i det mesta som det är", säger hon till Impact Loop.

Med nästan 1 miljard kronor i intaget kapital investerar byWit i digitala bolag. I portföljen sticker ett impact-bolag ut: E-farm, en plattform för begagnade jordbruksmaskiner.

Nu vill Frida Lönnqvist driva på att skapa mer positiv påverkan i portföljbolagen:

"Vi ska inte vänta till dess att det finns krav på oss att ta fram en hållbarhetsrapport, utan vi ska börja mäta det redan nu", säger hon.

Bland annat har hon satt upp KPI:er kring jämställdhet, jobbskapande och demokratisering och hållbarhetspåverkan utifrån portföljbolagens olika digitala affärsmodeller. Det sistnämnda kan till exempel vara att mäta hur företaget Brights energilösningar möjliggör effektivare energihantering eller hur E-farms plattform för begagnade jordbruksmaskiner kan förlänga livscykeln och stödja effektiv resursanvändning.

"Vi hittar inte på att våra bolag ska rädda världen. Vi vill inte skönmåla. Men vi kan påverka genom att börja mäta ett antal KPI:er, då kommer bolagen också att börja jobba mer efter dem."

Frida Lönnqvist kommer närmast från en roll som finanschef på Interflora och dessförinnan som investment associate på riskkapitalbolaget Segulah.

"Jag har aldrig förstått hur man kan spendera riskkapital utan att jobba mot lönsamhet. Så jag tycker att det är bra att tillväxtbolag är på väg tillbaka mot det fokuset och byWiT har tidigt haft fokus på lönsam tillväxt", avslutar hon.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.