Kapitalrundor

Deras elektriska alternativ ska ersätta hydraulik – tar in 40 miljoner: "Avgörande steg"

Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives. Foto: pressbild.

Svenska Cascade Drives, som utvecklar elektriska alternativ till hydraulik i tunga maskiner, tar in 40 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Bland investerarna finns en amerikansk anläggningsmaskinjätte och Almi Invest GreenTech.<br><br> "Vår teknik är ett avgörande steg i industrins övergång till hållbara, helelektrifierade lösningar", säger Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives.

Redaktör och reporter

Med sin patenterade teknik vill Cascade Drives ersätta hydraulik i tunga industriella maskiner med elektriska lösningar. Traditionell hydraulik är ett system som använder vätska under tryck för att skapa rörelse eller kraft.

Bolagets teknik har redan testats i flera installationer och bolaget samarbetar bland annat med Technip Energies inom marina lastarmar.

"Vi är otroligt stolta över den här investeringen som kommer att accelerera vår förmåga att revolutionera hur tunga maskiner drivs. Vår teknik ersätter traditionella hydrauliska system och är ett avgörande steg i industrins övergång till hållbara, helelektrifierade lösningar", säger Kristian Floresjö, vd på Cascade Drives i ett pressmeddelande.

EIT och Industrifonden finns med

I finansieringsrundan på totalt 40 miljoner kronor deltar både nya och befintliga ägare. Förutom Almi Invest GreenTech och den hemliga amerikanska anläggningsmaskintillverkaren, som leder rundan, går även Industrifonden och EIT InnoEnergy in med kapital.

"Investeringen i Cascade Drives ligger helt i linje med vår ambition att investera i företag som driver hållbar teknologiutveckling med stor klimatnytta via kommersiellt skalbara lösningar", säger Jörgen Bodin, fondchef på Almi Invest GreenTech.

Pengarna ska enligt Kristian Floresjö användas till fortsatt kommersialisering av elektrifierade ställdon inom områden som steer-by-wire (som innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratt och hjul) och materialhantering.

Cascade Drives

Startår: 2014

Vd: Kristian Floresjö

Senaste kända värdering: 259,8 miljoner kronor

Nettoomsättning 2023: 5,2 miljoner kronor

Resultat (EBITDA) 2023: -27,9 miljoner kronor

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.