IMPACT LOOP COMMUNITY

Rockström och stjärnkock delar ut "världens största klimatpris" – de får 21 miljoner

Stefania Amato och Zachary Tofias, C40 Food Systems (mitten). Johan Rockström (t.v.) och kocken Magnus Nilsson (t.h.). Foto: Mickan Mörk / TT.

Miljöprofessorn Johan Rockström och stjärnkocken Magnus Nilsson har delat ut 21 miljoner kronor till en organisation som främjar hållbar mat i städer.

Chefredaktör

Det är stiftelsen The Curt Bergfors Foundation som årligen delar ut priset Food Planet Prize, som enligt stiftelsen är världens största klimatpris. Stiftelsen och priset grundades av Curt Bergfors, grundare av hamburgerkedjan Max.

I slutet av juni (vi upptäckte denna nyhet först nu men tyckte att den var värd att uppmärksamma!) stod det klart att det blir C40 Food Systems, ett globalt nätverk som arbetar för att göra måltider i stora städer hälsosammare och mer hållbara, som kammar hem prispengarna på 21 miljoner kronor.

C40 Food Systems arbetar direkt med över 50 medlemsstäder världen över för att göra det enklare för invånare att äta mat som är bra för människor, planeten och välståndet. Det görs genom att utveckla hälsosamma, rättvisa och tillgängliga matsystem som också minskar matsvinn.

"Att ta emot Food Planet Prize är en stor ära för oss alla på C40. Erkännandet bekräftar vårt engagemang för att omvandla matsystem lokalt och globalt och inspirerar oss att fortsätta vårt dedikerade arbete mot en hälsosammare och mer rättvis matframtid för alla C40-städer och bortom dem", säger Yvonne Aki-Sawyerr (Impact Loops översättning).

Hon är ordförande för nätverket tillsammans med Londons borgmästare Sadiq Khan.

"Som borgmästare i London förstår jag den viktiga roll som matsystem spelar i vår stad. Borgmästare är avgörande för att säkerställa att skolbarn får näringsrika måltider, att alla invånare har tillgång till hälsosam och hållbar mat, och att vi aktivt arbetar för att minska matsvinnet", säger han och syftar på att nätverket samlar nästan 100 borgmästare från olika städer.

År 2050 förväntas 80 procent av all mat som produceras att konsumeras i städer, enligt statistik från The Curt Bergfors Foundation. Dessutom är mat för närvarande den största källan till utsläpp som kommer från vad vi konsumerar, i större städer (13-20 procent).

C40 Food Systems driver även acceleratorn C40 Good Cities Accelerator som bland annat finns i Stockholm.

Bland finalisterna till priset fanns även svenska ThermoSeed, en biologisk metod som behandlar utsäde och gör den fri från smitta.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.