Impact-svepet: Bara el-taxis i New York och solcellsbolaget slukas i storaffär
I dagens impact-svep listar vi de tre viktigaste händelserna sedan igår.
1. Kravet: Bara eldrivna taxibilar i The Big (Green) Apple
Hela New Yorks taxiflotta ska vara elektrifierad eller rullstolsanpassade senast 2030. Det meddelade stadens borgmästare Eric Adams tidigare i veckan när han presenterade en ny plan som kallas för “Green Rides Initiative”.
Enligt planen ska staden redan nästa år kräva att 5 procent av alla taxibeställningar hänvisas till elbilar eller rullstolsanpassade fordon. Den andelen ska sedan höjas till 15 procent 2025, 25 procent 2026 och sedan med 20 procentenheter varje år fram tills 2030.
De två stora taxitjänstförmedlarna, Uber och Lyft, som tillsammans har 78 000 taxibilar, har förpliktigat sig till att övergå till enbart eldrivna bilar inom sju år.
2. Solpanelsbolaget slukas av (typ) konkurrenten – men Konkurrensverket måste säga sitt
En av Sverige och norra Europas största solpanelsgrossister Aprilice säljer 70 procent av bolaget till Elektroskandia Sverige. Bolagen har tecknat ett avtal om transaktionen som först måste godkännas av Konkurrensverket innan den kan slutföras. Förhoppningen är att det ska ske under hösten.
“Med Elektroskandia som ny ägare har vi nu möjlighet att ta nästa steg i bolagets utveckling, utöka vår närvaro på marknaden och fortsätta växa, säger Jing-wei Cheng, vd och delägare i Aprilice, och fortsätter:
"Med Aprilice kunskap och produktsortiment inom solenergi och Elektroskandias styrka när det gäller logistik, marknadsnärvaro och expertis inom elinstallation ser vi stora möjligheter att kunna nå ut till nya och befintliga kunder med marknadens starkaste erbjudande av produkter med solcellsteknik."
Samtliga tre grundare i Aprilice kommer att förbli minoritetsägare och fortsätta arbeta i företaget som kommer att verka som ett separat bolag. Aprilice har fem kontor runt om i Sverige med runt 160 anställda.
Bolaget omsatte runt 1,1 miljarder kronor och gjorde en vinst på 63 miljoner i fjol. Under 2022 hade man en tillväxt på runt 280 procent.
3. Northvolt tar hjälp av ABB i bygget av sin gigantiska återvinningsanläggning
Northvolt har utökat sitt samarbete med den svenska teknikgiganten ABB. Batteribolaget kommer att beställa utrustning för den processelektrifiering som kommer att behövas för att driva sin batteriåtervinningsanläggning, Revolt Ett, från ABB.
Anläggningen ska etableras i Skellefteå i anslutning till gigafabriken Northvolt Ett. Det är tänkt att den ska kunna bearbeta 125 000 ton uttjänta batterier och batteriproduktionsavfall per år vilket skulle göra den till världens största i sitt slag.
”Men med massiv tillväxt i efterfrågan på batterier är det avgörande att vi tar fram lösningar för att återvinna batterier och säkerställer tillförlitliga, hållbara leveranser av kritiska mineraler. Den nya anläggningen Revolt Ett kommer att hjälpa oss att uppnå båda dessa mål då vi arbetar mot målet att ta fram världens grönaste batteri”, säger Emma Nehrenheim, hållbarhetschef på Northvolt, i ett pressmeddelande.
Northvolt har sedan tidigare köpt in elektrifiering- och automationsutrustning till sin gigafabrik från ABB som specialiserar sig på teknik för elektrifiering och automation.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups