Impossible Foods vinner smutsig patentstrid – kan skydda det som får burgaren att "blöda"
Efter två års tvist har det Europeiska Patentverket återställt ett nyckelpatent för Impossible Foods växtbaserade köttprodukt. <br><br>Patentet gäller det som får burgaren att "blöda" och smaka som vanligt kött.<br><br>Nu kan burgaren vara på väg till Europa.
Impossible Foods, kända för många i Sverige som den "blödande burgaren" man kan äta i USA, tar nu viktiga steg mot att börja säljas även i Europa.
Bolaget har fått kämpa hårt för att få patent på sin signaturprodukt – en växtbaserad burgare som efterliknar kött i både smak och utseende.
Patentet beviljades ursprungligen 2017 men mötte motstånd året därpå, rapporterar vegosajten Greenqueen. En anonym motståndare (så kallad "straw man") hävdade att patentet var ogiltigt på grund av brist på nyhetsvärde eller uppfinningshöjd.
Därefter följde en lång patentstrid där Impossible Foods "var tvungna att bemöta många och ständigt utökade angrepp som togs upp av motståndaren och tredje parter under oppositionsförfarandet".
Över 100 dokument lämnades in mot burgarmärket och det slutade med att överklagandenämnden drog tillbaka patentet, rapporterar Greenqueen.
Hemligheten bakom köttsmaken
Patentet gäller ett köttalternativ som görs med hjälp av heme-proteinet soja-leghemoglobin, som finns naturligt i sojarötter. Proteinet påminner om hemoglobin i blod och innehåller en järnhaltig molekyl som ger kött dess typiska smak, färg och doft.
För att producera soja-leghemoglobin effektivt i stor skala använder företaget genmodifierad jäst i en process som liknar ölbryggning, istället för att utvinna det direkt från sojarötter.
Ett steg närmare Europa
Två år efter att Europeiska patentverket (EPO) återkallade patentet har Impossible Food nu fått rätt i EPO:s överklagandenämnd, skriver Greenqueen.
Företaget, som redan säljer sina produkter i flera länder utanför EU, ser enligt sajten fram emot en möjlig europeisk expansion. Under 2024 fick de två viktiga godkännanden från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet). Nu ska EU-kommissionen ta fram godkännandebeslut som ska röstas om.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups