Impact Loop avslöjar

Flower tar in 290 miljoner – Northzone, Wallenberg, Karl-Johan Persson och King-grundaren går in

Ny Flower-trio: Stefan Krook, styrelseordförande, John Diklev, vd, Pär-Jörgen Pärson, ny styrelseledamot.

Energibolaget Flower tar in 290 miljoner kronor i kapital där riskkapitalbolaget Northzone står för majoriteten, kan Impact Loop avslöja. Även 82:an Invest, med Wallenberg-stiftelsernas FAM och Karl-Johan Persson, samt King-grundaren Sebastian Knutsson går in.

Redaktör och reporter

Flower vill förenkla omställningen till förnyelsebar el, genom att med sin mjukvara koppla samman förnybara energikällor i så kallade Virtual Power Plants (VPP) för att kunna erbjuda flexibilitet till energisystemet.

Grundat 2020 av John Diklev har bolaget bland annat Stefan Krook och H&M:s Karl-Johan Persson på ägarlistan, genom deras investerarbolag 41an Invest.

Nu kan Impact Loop avslöja att företaget tar in 290 miljoner kronor, där riskkapitalbolaget Northzone står för cirka 230 miljoner kronor. Detta enligt dokument inskickade till Bolagsverket.

Även 82:an invest, Karl-Johan Perssons och Wallenbergstiftelsernas FAMs gemensamma riskkapitalbolag, går in med kapital. Liksom Zebkei Invest, som är King-grundaren Sebastian Knutssons investerarbolag.

I samband med kapitalrundan kliver investerarprofilen Pär-Jörgen Pärson in i styrelsen. Han är idag partner på Northzone och var bland annat en av de första investerarna i Spotify.

Värderingen landar på 1,1 miljarder kronor pre-money (före det att pengarna kommit in), enligt ägardatabasen Eivora.

”I Flower kändes allt bra”, sa Stefan Krook till Impact Loop när vi intervjuade honom till vår genomgång av energibolag tidigare i år. Han sa också:

"Bolaget hette fortfarande Krafthem när vi investerade och var ett litet gäng som satt på Norrsken – i dag är de 80 anställda i egna lokaler på Södermalm. De jag träffade, med vd John Diklev i spetsen, kändes väldigt kunniga och drivna. De gjorde det här av rätt anledningar. De driver på och möjliggör elektrifiering och mer förnybart."

I intervjun sa Stefan Krook också att han såg att kopplingen mellan digitalisering och stödtjänster är en spännande framtidssektor inom energibranschen.

"Ja, jag tror att det är en stor grej. Elsystemets gamla giganter − nät och produktion − kommer att få ökat sällskap av balans och flexibilitet. Och då handlar det mycket om mjukvara och tech. Här kommer nya aktörer att spela en stor roll. Det är i alla fall min tro."

Bolagets vd John Diklev skriver följande i en kommentar till Impact Loop:

"De senaste 24 månaderna har varit avgörande för Flower: vi nådde över 100 miljoner SEK i intäkter under 2023 (en 10x ökning jämfört med 2022), och vår tillväxtkurva för 2024 ser ännu mer imponerande ut. Nya viktiga partnerskap och vårt senaste förvärv av Sveriges största batteripark visar på den spännande fart vi har, som bara fortsätter att öka."

Och vidare:

"Vi är glada över att välkomna Pär-Jörgen Pärson till vår styrelse, vars enastående expertis och erfarenhet kommer att vara ovärderliga och signalera våra ambitioner som företag. Vi ser fram emot att samarbeta med våra investerare när vi fortsätter att arbeta mot vårt mål att lösa morgondagens energiproblem, redan idag.”

Flower

Startår: 2020

Vd och grundare: John Diklev

Senaste värdering: 1,4 miljarder kronor

Nettoomsättning 2023: 100 miljoner kronor

Resultat (EBITDA) 2023: -8,5 miljoner kronor

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.