Northvolts problem

Investerar-profilens analys: Här har Northvolt brustit

Anna Haupt, Industrifonden. Foto: Industrifonden / Northvolt.

Har Northvolt en annan typ av utmaning än de som synts i medias krisrubriker de senaste veckorna? Så resonerar i alla fall Industrifondens Anna Haupt. “Northvolt har underinformerat marknaden och medierna”, säger hon till Impact Loop.

Reporter

Nyheterna om batterijätten Northvolt har avlöst varandra den senaste tiden. En möjlig konsekvens kan bli en större återhållsamhet när det gäller kapital och projekt inom den gröna industrin. Impact Loop samlade igår några röster för att ta tempen på tankegångarna kring detta.

Anna Haupt är investerare på Industrifonden och medgrundare av Hövding. Hon har med andra ord suttit på båda sidorna av bordet – både med avsikt att locka investerare, och för att nagelfara bolag som säger sig ha en hållbar affärsmodell för att göra världen bättre.

När Impact Loop ber henne säga sitt om situationen pekar hon på att Northvolt kan ha ett annat typ av problem än vad nyhetsflödet visar.

”Jag tycker i grunden att varje nyhet i sig har varit ganska balanserad, och kanske är det bara otur att de skett samtidigt?”, frågar hon retoriskt.  

”Men framförallt tycker jag att Northvolt underinformerat marknaden och medierna. De skulle ha gjort sig mer tillgängliga och informerat på eget initiativ. Det är bättre att vara så transparent som möjligt i all typ av kommunikation, istället för att vara ängslig. ’Vi avböjer att kommentera’. Varför det liksom?”

Innovation kräver långsiktighet

Anna Haupt poängterar att ett innovationsbolag av den här storleken ofrånkomligen får gupp på vägen. Men kan turbulensen riskera att skrämma bort kapitalet?

”Teknikutveckling kostar mycket pengar, vilket medför stor risk. Men att inte fortsätta stötta Northvolt nu vore att hugga sig själv i foten. Vi behöver satsa på framtidsbolag även i Europa − inte fokusera på att hitta negativa vinklar. Men det är lätt att hamna där.”

Den gröna omställningen är ofrånkomlig och riktningen är tydlig, menar hon.

”Den mest djupast fickor och tålamod kommer klara det. Då gäller det att kämpa på även i motvind, vilket Northvolt nu upplever”, säger Anna Haupt och fortsätter:

”Risken är att man fokuserar på lösningar istället för att kommunicera. Det kan belasta bolaget − särskilt om man vill gå till börsen så småningom. Då krävs det en helt annan nivå av transparens och kommunikation.”

Anna Haupt påpekar det viktiga i att bygga den här typen av bolag i Sverige och Europa – både av symboliska och ekosystemfrämjande orsaker.

”I riskkapitalvärlden är det en sanning att Europa har för lite kapital från statligt håll – ofta omgärdat av väldigt mycket pappersexercis. I jämförelse med USA och Kina är det många länder som halkar efter, särskilt inom mobilitetsutvecklingen.”

Utmaningarna till trots är alltså analysen tydlig.

”Northvolt är ett undantag som vi ska vara rädda om.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.