USA-VALET

Jenny Kjellén: Det sa Harris och Trump om klimatet i natt

Livesändning av nattens valdebatt på Berkeley Art Museum i USA (foto: AP), och Impact Loops USA-skribent Jenny Kjellén.

I natt möttes Donald Trump och Kamala Harris för första gången i en valdebatt. Så vad sades om klimatet? Impact Loops Jenny Kjellén har tittat.

New York-korrespondent

Det korta svaret är, inte mycket. Förutom kortare inspel gällande om Harris kommer att tillåta fracking eller inte, något hon ändrat ståndpunkt på och numera vill tillåta, dröjde det till den sista frågan av den drygt 90 minuter långa debatten innan moderatorerna gav Harris och Trump en chans att förklara hur de vill bekämpa klimatförändringarna. 

"President Trump, när det gäller miljön säger du att vi måste ha ren luft och rent vatten. Vicepresident Harris, du kallar klimatförändringar för ett existentiellt hot. Frågan till er båda ikväll är: vad skulle ni göra för att bekämpa klimatförändringarna? Ni har en minut var", inledde ABC News-ankaret Linsey Davis.

Harris fick ordet först och sa att hon förstår hur verkligt det är för de människor som påverkats av extrema väder och som bland annat förlorat sina hem medan Trump å sin sida tidigare kallat klimatförändringar en bluff. 

"Vi kan faktiskt hantera det här problemet. Jag är stolt över att som vice president under de senaste fyra åren ha investerat 1 000 miljarder dollar i en ren energiekonomi", fortsatte Kamala Harris (Impact Loops översättning).  

Trump pressades inte på något svar om hans planer utan använde sin minut åt att bland annat misskreditera president Biden genom att anklaga honom för att ha tagit emot pengar från Kina. Men hans tydligaste ståndpunkt kring klimatet kom fram tidigare i ett resonemang om Harris radikala vänstersympatier där han hävdar att Harris inte kommer att tillåta fracking om hon vinner valet. 

"Om hon vinner valet, dagen efter kommer de att gå tillbaka till att förstöra vårt land, och oljan kommer att vara död, fossilt bränsle kommer att vara dött. Vi går tillbaka till vindkraftverk och går tillbaka till solenergi, där de behöver en hel öken för att få lite energi. Har du någonsin sett en solcellsanläggning, förresten är jag ett stort fan av solenergi, men de tar 400-500 tunnland ökenjord, det är inte bra för miljön som ni förstår” säger Trump.

Donald Trump har tidigare lovat att dra tillbaka alla "outnyttjade" medel under the Inflation Reduction Act om han skulle bli vald i november, vilket även skulle få påverkan på stora projekt i republikanskt styrda delstater.

I ett klipp, publicerat på Trumps Truth Social-konto från i torsdags när Trump talade inför Economic Club of New York, säger han “Jag kommer att lansera en historisk kampanj för att befria vår ekonomi. Jag kommer att avsluta Kamala Harris anti-energikamp och genomföra en politik för energöverflöd, energioberoende och till och med energidominans. Min plan kommer att avsluta the Green New Deal, jag kommer att avsluta kravet på elfordon och stoppa det fruktansvärda slöseriet, vilket kommer att spara skattebetalarna uppskattningsvis 1 biljon dollar."

I övrigt handlade kvällen som väntat mycket om immigration, inflation och aborter men väldigt lite om faktiska planer. Nattens debatt var viktig för Harris för att definiera hennes politik inför miljontals osäkra väljare som vet vad de tycker om Trump men som fortfarande är osäkra på henne.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.