Begagnat

JUST NU: Ikea drar igång Blocket-utmanare – här är "hemliga" vapnet

Jesper Brodin, vd för Ingka Group som äger större delen av Ikea-varuhusen. Foto: Adam Ihse / TT.

Nu tar möbeljätten Ikea upp kampen mot aktörer som Blocket, Tradera och Facebook Markets – och startar en egen plattform där konsumenter kan sälja begagnade Ikea-möbler till varandra. "Det har varit en dröm som nu håller på att bli verklighet", säger Jesper Brodin, vd för Ingka Group.

Chefredaktör

Vem har inte suttit där på Blocket och klickat hem en Billy-bokhylla?

Nu ska det bli ändring på det – i alla fall om Ikea får säga sitt. Möbeljätten öppnar nu nämligen en egen begagnat-plattform där man kan sälja och köpa begagnade Ikea-möbler av varandra.

"Det har varit en dröm som nu håller på att bli verklighet, och jag är glad att vi äntligen testar IKEA Preowned, vår secondhand-marknadsplats", skriver Jesper Brodin, vd för Ingka Group, som äger majoriteten av alla Ikea-varuhus, på Linkedin.

På plattformen, som alltså fått namnet Ikea Preowned, kan man redan nu köpa exempelvis en liten bokhylla under namnet FLISAT för 80 kronor. Eller en KLIPPAN-soffa för 1 400 kronor.

Plattformen finns än så länge bara i Oslo och Madrid, men enligt Jesper Brodin är ambitionen högre.

"Med testet kommer vi att få djupare insikter om hur vi kan möta människors drömmar och behov i livet hemma, genom att göra Ikeas sortiment mer tillgängligt till ett ännu lägre pris och som en del av våra hållbarhetsinsatser", skriver han i samma Linkedin-inlägg.

Satsningen är enligt hemsidan en del av bolagets större strategi att minska resursanvändningen och övergå till en cirkulär affärsmodell. Senast 2030 ska man ha nått målet att vara, vad de kallar, klimatpositiva.

Nu i början verkar man också tagit till något av ett hemligt vapen mot konkurrenterna. Det kostar nämligen ingenting att lägga upp en annons. Jesper Brodin säger till tidningen Financial Times att det framöver kan komma att kosta en symbolisk summa.

Blocket: "Fantastiskt"

På Blocket är man inte orolig för konkurrensen. Bolaget, som omsatte 1,3 miljarder kronor 2023 med ett resultat på 287 miljoner kronor, skriver i ett svar till Impact Loop via pressansvariga Ebba Rosencrantz såhär:

"Vi på Blocket har hjälpt svenska folket att köpa och sälja second hand ända sedan starten 1996, och vi tycker att det är fantastiskt att det hela tiden kommer fler och fler initiativ för att hjälpa människor att ge produkter ett längre liv."

På frågan om de tror att nya satsningen kan påverka Blockets affär svarar hon såhär:

"Marknaden för second hand växer hela tiden och allt fler inser hur bra det är för både plånboken och miljön. Att fler aktörer kommer in på marknaden bidrar till att förändra attityder och till att få marknaden i stort att växa, och det ser vi som oerhört positivt."

På marknaden finns även Tradera, som omsatte 466 miljoner kronor 2023 med ett resultat på 38 miljoner kronor, en tillväxt på intäktssidan men med något lägre vinst.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.