Foodtech

Kämpat i åtta år med att mjölmaskar ska bli mat – nu går Tebrito i konkurs

Tebritos grundare och vd Nils Österström. Foto: Ulf Palm / TT.

Foodtech-företaget Tebrito, som odlar mjölmaskar för att använda som alternativ i mat, har försatts i konkurs.

Chefredaktör

Genom att odla mjölmaskar som ett alternativ till protein i en fabrik i Dalarna har Tebrito vuxit till ett välkänt varumärke inom foodtech-branschen. Många har förvånats (och ibland förfasats) över tanken att äta insekter, men faktum är att de små varelserna innehåller mycket protein och dessutom till en bråkdel av koldioxidutsläppen som kött står för.

Grundat 2016 av Nils Österström och Åsa Martén har Tebrito tagit in totalt 45 miljoner kronor i kapital för att få ut sin produkt på marknaden.

Och det var bara för lite mer än tre år sedan som glädjebeskedet kom: Livsmedelsverket godkänner mjölmaskar som mat, och Tebrito såg ut att bli en av vinnarna på beslutet.

Men nu visar handlingar som Impact Loop tagit del av att Tebrito har försatts i konkurs.

"Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning. Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen", står det i ett yttrande som grundaren Nils Österström skickar till Impact Loop efter att vi har varit i kontakt.

Konkursförvaltare är Johan Hörnberg på Advokatfirman Schjødt.

Sommaren försvårar

När Nils Österström intervjuades till ett reportage i DN förra året var han övertygad om att insekter skulle komma att hamna på hyllan i matbutiken.

"En dag kommer vi dit. Just nu händer det mycket i kulisserna. Det tar tid att skapa en tillräckligt stor produktion, att utveckla själva produkten och marknadsföringen och att få alla godkännanden, sa han till tidningen.

Tebritos konkurs kommer endast några veckor efter att ett annat bolag inom proteinalternativ, Mycorena, också gått samma öde till mötes. Även vertikalodlaren Grönska försattes i konkurs i juni. Att konkurserna duggar tätt just nu kan till viss del förklaras med att sommarledigheten är en tuff tid att säkra kapital i.

Tebrito omsatte 531 000 kronor 2023, med ett minusresultat på -13,6 miljoner kronor. Senast i juni tog man in 4,1 miljoner kronor i kapital. Almi Invest är största externa investerare, enligt ägardatabasen Eivora.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.