Kapitalrundor

Se upp alla rekryterare! De ska skapa en miljard impact-jobb – med belgiska miljoner

Magnus Buchgt, vd och medgrundare av Impactpool. Foto: pressbild.

Den svenskgrundade men globala karriärplattformen för jobb i impact-sektorn, Impactpool, har tagit in 46 nya miljoner kronor i ny finansiering. Grundaren och vd:n Magnus Bucht berättar för Impact Loop om hur de ska nå det minst sagt ambitiösa målet på en miljard förmedlade jobb.

Redaktör och reporter

Impactpool har sedan starten 2015 byggt upp ett nätverk av nästan en miljon kandidater från 195 länder. Deras plattform stöder över 2 500 organisationer och bolag världen över, med målet att driva förändring genom mångfald och avancerade AI-matchningsfunktioner.

Genom åren har Impactpool samarbetat med flera stora FN-organisationer, däribland UNICEF, UNHCR och UNESCO. De har också utvidgat sitt nätverk till att omfatta internationella organisationer som OECD, Världshälsoorganisationen och Green Climate Fund.

"Vi var tidiga med begreppet impact, och såg behovet av att koppla ihop rätt människor med jobb på primärt FN till en början. Och sedan stora internationella organisationer som vill göra världen bättre. Med tiden har det breddats och nu samarbetar vi även med vinstdrivande bolag inom impact-sektorn."

Det säger vd:n Magnus Bucht som träffade sin medgrundare Henrik Rydén på Sida där han jobbade med HR-frågor. Jon Olsson är bolagets tekniska chef och tekniska medgrundare.

"När vi började prata insåg vi att vi hade tänkt på samma problem. Det fanns så många människor över hela världen som ville jobba i de här organisationerna, och det fanns ingen bra plattform som gav en översyn vilka jobb som fanns och vilka som var relevanta för mig som kandidat. Vi ville hitta ett sätt att hjälpa rätt kandidat hitta rätt jobb", säger han.

AI-utvecklingen viktig

Plattformen som kopplar samman kandidater med organisationer och bolag har utvecklats rejält sedan starten och är i dag byggd på en AI-modell.

"Vi har ett AI som är tränat på över en miljon jobbeskrivningar och förstår sektorn. Man kan säga att den lärt sig att läsa mellan raderna i till exempel ansökningar och CV:n. Den här tekniken som utvecklats de senaste åren har gett oss en rejäl hävstång", säger Magnus Bucht.

En annan hävstång som nyligen kommit till bolaget i form av ett kapitaltillskott på cirka fyra miljoner euro, motsvarande 46 miljoner kronor. Pengarna kommer från den Umeå-baserade investeraren Fort Knox, som tidigare har gått in med kapital i Impactpool, men framförallt en helt ny investerare i form av belgiska mediahuset och investeraren Mediahuis.

"Mediahuis tog lead på rundan och kom in som ny investerare, vilket känns fantastiskt. Det ger oss möjlighet att fortsätta utveckla vår produkt, som i dag inte bara är något som indexerar jobb, utan vi har verktyg för hela rekryteringsprocessen, som möjliggör för organisationer att arbeta strategiskt och långsiktigt", säger Magnus Bucht.

Planerad förlust

Impactpool har växt kontinuerligt sedan starten. Nettoomsättningen för 2023 landade på knappt 15 miljoner kronor vilket var cirka en miljon mer än föregående år. Samtidigt rapporterade man en förlust på cirka 8,5 miljoner kronor, vilket var betydligt mer än tidigare år.

"Det var enligt vår strategi. Efter ett par år med fokus på positivt kassaflöde och vidareutveckling av vår plattform tog vi in en mindre runda i slutet av 2022, då Fort Knox kom in som investerare. Målet med den var att visa att vi kunde växa vår SaaS-lösning, vilket vi gjort framgångsrikt – men med ett planerat minusresultat. Det är för att fortsätta tillväxten på SaaS-lösningen som vi nu valt att ta in en A-runda", säger Magnus Bucht.

Det långsiktiga målet är att nå till 1 miljard matchade jobb. I dag är den siffran 7,4 miljoner.

Hur ska ni nå dit?

"Om man tittar på vart världen är på väg så är den här sektorn redan stor men kommer att bli enorm på en global skala. För oss handlar det om att fortsätta och bli bättre på det som är vår kärnkompetens, att matcha rätt kandidat med rätt jobb."

Impactpool (Intalma AB)

Startår: 2015

Vd: Magnus Bucht

Värdering 2023: 29,8 miljoner

Nettoomsättning 2023: 14,9 miljoner

Resultat (EBITDA) 2023: -8,4 miljoner

Största ägare: Lexis Invest, Fort Knox, Mediahuis, Grundarna.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.