Just nu

Almi Invest Greentech lanserar ny fond – det här ska de investera i

Jörgen Bodin, fondchef och vd för Almi Invest Greentech. Foto: pressbild.

Almi Invest Greentech lanserar en ny fond på över en halv miljard kronor. Fonden ska investera i tech-startups som kan göra nytta för klimat och miljö. "Vi vill visa vår tro på svenska tech-startups som drivkraften i klimatomställningen", säger Jörgen Bodin, nytillträdd vd och fondchef för Almi Invest Greentech.

Redaktör och reporter

Det är i samband med klimatkonferensen The Drop i Malmö nästa vecka som Almi Invest Greentech lanserar sin nya fond, som de kallar för Klimatfonden, med kapital på cirka 600 miljoner kronor.

"Vi måste accelerera omställningen för att möta klimatutmaningen, och Sverige har unika förutsättningar med våra innovativa entreprenörer och ledande universitet. Med vår andra fond Klimatfonden ser vi fram emot att investera i svenska start-ups som inte bara har potential att bli framgångsrika bolag, utan också göra stor skillnad för miljön", säger Jörgen Bodin, vd och fondchef för Almi Invest GreenTech.

Fonden syftar till att stödja svenska startups inom tech-sektorn som kan göra betydande klimat- eller miljönytta och bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle.

Letar efter 30 bolag

Klimatfonden kommer att investera i tidiga faser, inklusive sådd- och A-rundor, och planerar att investera i över 30 bolag de kommande fem åren.

Bolaget letar efter startups inom energilagring, elnätsteknologi, mikromobilitet och hållbar industriproduktion, samt nya material för den cirkulära ekonomin. Fonden riktar sig även mot lösningar inom energieffektivitet i byggsektorn, CCU (fånga in och använda koldioxidutsläpp), och hållbart jord- och skogsbruk som kan bidra till att minska mark- och vattenanvändningen.

"Det är inom dessa områden vi ser störst potential att påskynda omställningen. Vårt mål är att stödja teknik och affärsmodeller som kan skalas upp och göra verklig skillnad för klimatet", säger Jonas Bergqvist, investeringschef på Almi Invest GreenTech.

"Genom att lansera fonden och visa upp våra fantastiska bolag i samband med The Drop vill vi visa vår tro på svenska tech-startups som drivkraften i klimatomställningen", säger Jörgen Bodin.

Almi Invest hanterar ungefär 3,5 miljarder kronor och har investerat i cirka 660 startups sedan verksamheten började. Fonden har delvis finansiering från EU:s strukturfonder.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.