Konkursen i Renewcell

Klart: De köper konkursade Renewcell

Clara Zverina, partner på Altor som köpt Renewcell. Foto: pressbilder.

Konkursade textilåtervinnaren Renewcell har nu sålts. Det är det Harald Mix-grundade riskkapitalbolaget Altor som förvärvar konkursboet.

Chefredaktör

Den var den 25 februari som börsnoterade textilåtervinnaren Renewcell gick i konkurs, efter att man inte lyckats säkra det kapital som behövdes för att fortsätta verksamheten. Konkursen fick stor uppmärksamhet då man hade klädjätten H&M som största ägare.

Sedan dess har intresset varit stort för vem som skulle kunna tänka sig att köpa konkursboet. Impact Loop kunde till exempel i april berätta att konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokatbyrå var i dialog med tre utländska potentiella köpare. Detta efter att över 35 aktörer visat intresse för bolaget.

Nu står det klart vem som köper Renewcell.

Det är riskkapitalbolaget Altor som är köparen, vilket Dagens Industri var först att rapportera. Clara Zverina, partner på Altor, är den som lett investeringen och hon tar nu även plats i Renewcells styrelse.

”Vi tittade på flera bolag, men kom väldigt snabbt fram till att det här var den mest unika teknologin eftersom de lyckats skala upp produktionen. Det är en produkt som både kan ersätta bomull och viskos”, säger hon och poängterar att bomull är den vanligaste fibern inom modebranschen och därmed den ”vi behöver lyckas med mest", säger hon till Di.

Nytt namn och ny vd

I samband med köpet byter bolaget också namn till Circulose, som Renewcells egengjorda material heter. Ny vd i bolaget blir den tidigare operativa chefen Magnus Lundmark.

“Det känns jätteroligt efter en tid med mycket negativism att få in en ny stabil och långsiktig ägare. De tror på affärsmodellen på lång sikt. Att få leda den transitionen känns väldigt spännande”, säger Magnus Lundmark till Impact Loop (läs en längre intervju med honom här).

Kapitalbrist ledde till konkursen

I en intervju med Impact Loop i samband med konkursen sa Renewcells tillförordnade vd Magnus Håkansson att orsaken till bolagets konkurs har kapitalunderskott i kombination med låg försäljning.

"Det är ett välfungerande företag där det finns en felande länk som jag ser det. Det vi har underskattat är hur långsam modeindustrin är i sin omställning till cirkulära material och att det ledarskap och omsättningstakt som hade behövts där inte har infunnit sig", sa han då.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.