Regeringen

Klart: Flygskatten slopas helt – "Kommer påverka utsläppen"

Från vänster: Linda Lindberg (SD), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Foto: Claudio Bresciani / TT.

Flygskatten försvinner helt från och med den 1 juli 2025, meddelar regeringen och SD på en pressträff. Samtidigt presenteras bland annat sänkt expertskatt, vilket enligt statsminister Ulf Kristersson (M) kan gynna techbolagen.

Redaktör och reporter

Vid pressträffen presenteras flera nyheter kopplade till den kommande regeringsbudgeten. Bland annat en omfattande satsning på infrastruktur med fokus på renovering av vägar och järnvägar. En infrastrukturproposition på 1 200 miljarder kronor kommer att läggas, en ökning med 20 procent. Även forskningen kommer att få ett stort tillskott i budgeten, med 6,5 miljarder kronor till 2028.

Den stora nyheten är dock att flygskatten kommer att tas bort helt från och med sommaren 2025. Tidigare har regeringen talat om att halvera flygskatten.

”Vi gör det för att främja flygtrafiken i hela landet och därmed förbättra tillgängligheten i hela landet. Det blir sänkta biljettpriser”, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

Hon medger dock att det kommer att få en påverkan på klimatet.

"Vad det gäller våra svenska klimatmål så kommer det inte bli en jättestor förändring. Vår ambition är att det här kommer att öka antalet resenärer på våra flyg vilket i förlängningen innebär mer flygtrafik. Det kommer påverka klimatutsläppen, men det är något vi får titta på längre fram", säger Linda Lindberg.

"Jättetuff konkurrensnackdel"

Både arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) pekar på att regleringarna av flyget är något som allt mer kommer att föras över på EU-nivå.

“Det är viktigt att konstatera att det europeiska utsläppshandelssystemet snart täcker allt flyg. Det har ingen separat klimateffekt att just Sverige har en flygskatt, det har den inte heller siktat på, utan den har siktat på att få ner resandet i sig", säger Ulf Kristersson.

"Det är också så att det är en minoritet av länder inom EU som har en flygskatt. Det ger Sverige en jättetuff konkurrensnackdel”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och tillägger:

"Vi gör också en tydlig prioritering mot en elflygsstrategi för Sverige framåt. Den tydliga prioriteringen har vi inte haft tidigare. På totalen kommer budgeten sänka Sveriges utsläpp".

Ska locka techtalang

En annan nyhet är ändrade regler kring expertskatten, som kommer att omfatta fler. Dessutom kommer lönekravet för att få del av den att sänkas. Detta för att locka talanger till svenska bolag, som inte hittar kompetensen inom landet.

"Det kommer bli avgörande för att många techbolag ska kunna växa i Sverige", säger Ulf Kristersson.

Regeringen kommer även att sänka arbetsgivaravgifterna för fåmansföretag. Istället för att som idag få sänkt arbetsgivaravgift för bolagets första anställda, kommer bolagen även att få det för den andra som anställs.

Hela höstbudgeten kommer att presenteras den 19 september.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.