Mobilitet

Massive Attack mot utsläpp – tar in ellastbilarna Volta Trucks på helgens festival

Massive Attack och svenskgrundade Volta Trucks. Foto: Valentin Flauraud/AP och preesbild.

Brittiska musikgruppen Massive Attack tar hjälp av svenskgrundade ellastbilarna Volta Trucks när de i helgen arrangerar en festival. "Det är intensivt och spännande", säger Carla Detrieux, global affärsutvecklingschef på Volta Trucks, om läget på Volta just nu.

Reporter

Ja, det blir en del uppenbara ordvitsar när brittiska triphop-legendarerna Massive Attack fördjupar sitt engagemang för en klimatneutral musikindustri. Gruppen, som spelade i Stockholm så sent som i juni, har sedan länge omsatt sin glöd i konkret handling – bland annat genom tågturnerande i Europa, samt samarbeten med klimatforskare för att ta fram en åtgärdsplan i linje med Parisavtalet.

Massive Attack var under 1990-talet en viktig del av Bristol-scenens framväxt, där triphop-genren spelade en stor roll. Gruppen sätter nu upp endagsfestivalen Act 1.5 i parken Clifton Down i Bristol den 25 augusti tillsammans med produktionsbolaget Backlash Productions. Det är Massive Attacks första framträdande i hemstaden på fem år, och gruppen spelar i sällskap av bland andra rapparen Killer Mike och folkgruppen Lankum.  

Med Göteborgs Way Out West färskt i minnet ter sig Act 1.5 som ett besläktat event – växtbaserad mat, flergångsförpackningar och hantering av matsvinn är några inbyggda komponenter. Faktum är att man utlovar en festival med lägst klimatavtryck någonsin i den här storleken (parken rymmer närmare 30 000 personer).

För att reducera åskådarnas transportrelaterade klimatavtryck samarbetar Massive Attack och arrangörerna även med plattformen Train Hugger, som planterar ett träd för varje tågbiljett som säljs. Till BBC säger medgrundaren Felix Tanzer att man hoppas kunna ge liv åt 20 000 nya ekar i närområdet, bara efter den här festivalen.

Men som i många fall är energiåtgången den mest kritiska punkten för att på allvar minska evenemangets klimatavtryck. Det är här Volta Trucks kommer in i bilden.

Förnybar energi hela vägen

De Sverige-grundade ellastbilarna har sedan de gick i konkurs i fjol återupplivats av fondbolaget Luxor Capital Group, och fortsätter sin kamp för elektrifierade transporter med oförminskad intensitet.

Carla Detrieux är global affärsutvecklingschef på Volta Trucks, och har varit delaktig i det nya festivalsamarbetet.

"Den första dialogen med produktionsbolaget handlade egentligen om en lösning för att transportera utrustning", berättar hon för Impact Loop över telefon från sitt kontor i Paris.

"Så småningom var vi flera aktörer som tillsammans började se över hela festivalens konsumtion och klimatavtryck, där energiförbrukningen var den absolut viktigaste pusselbiten."

Carla Detrieux, global affärsutvecklingschef på Volta Trucks. Foto: pressbild.

Utomhusfestivaler i grönområden är en svår logistisk utmaning när det gäller förnybar energitillgång. Ofta krävs dieselaggregat för att säkerställa elförsörjningen på plats.

Tillsammans med de brittiska energibolagen Zenobe och Ecotricity ska Volta Trucks nu lösa den utmaningen.

"Våra eldrivna lastbilar kommer att hämta batteripack från en förnybar energianläggning i närheten och transportera dessa till och från festivalområdet. På så sätt kan vi garantera grön energi genom hela kedjan."

Utomhusfestivaler är en svår logistisk utmaning när det gäller förnybar energitillgång

Hur är stämningen på Volta nu?

"Det är intensivt och spännande. Alla medarbetare och partners arbetar nu med att stabilisera leverantörskedjor, kapital och införsäljning så att vi kan fortsätta leverera det vi lovat marknaden. Nu handlar det om att minimera risk och återskapa förtroendet hos kunderna."

Omställningens hastighet kan diskuteras, men riktningen är det inget fel på.

"Alla vi pratar med är överens − det är en fossilfri framtid vi vill ha. Därför är samarbetet med Massive Attack extra kul just nu", avslutar Carla Detrieux.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.