Medtech

De vill göra kirurgin grönare – får miljonbidrag från EU

Paan Hermansson, vd, och Sophia Verheij-Engqvist, produktchef. Foto: pressbilder.

Lundabolaget Suturion har fått 6,9 miljoner kronor i EU-stöd för att ta fram en återvinningslösning för sina kirurgiska instrument. Målet är att minska mängden plastavfall från sjukvården.

Chefredaktör

Varje år bidrar hälsosektorn till över 15 miljoner ton plastavfall, till stor del på grund av engångsprodukter. Nu vill lundabaserade Suturion hitta ett sätt att återvinna sitt kirurgiska instrument utan att tumma på patientsäkerheten.

Tillsammans med Lunds universitet och materialåtervinningsbolagen Zirq Solutions och Redivivus Polymer har Suturion tilldelats 6,9 miljoner kronor i stöd från EU:s program Eurostars. Pengarna ska gå till att utveckla en teknisk lösning, logistik och affärsmodell för att återvinna deras instrument SutureTOOL.

"Grundtanken med SutureTOOL, som kan liknas vid en avancerad symaskin, är att minska lidandet för patienter och att vara resursbesparande för vården. Det är därför naturligt för oss att även tänka resursbesparande ur ett miljöperspektiv, så att vi på flera sätt kan bidra till en bättre morgondag", säger Paan Hermansson, vd på Suturion.

Svårt att återvinna inom kirurgin

I projektet ansvarar dansk-norska Zirq Solutions för att rengöra, sortera och mala ner plastmaterialen från instrumenten. Redivivus tar sedan hand om själva återvinningen. Lunds universitet ska göra en livscykelanalys av produkten för att kartlägga dess miljöpåverkan.

"Återvinning av avancerade medtech-instrument är svårt. Dels med tanke på patientsäkerheten, men verktygen kan även bestå av flera olika material som är svåra att separera och återvinna. Vår förhoppning är att hitta en smidig återvinningsprocess och på så sätt underlätta för sjukhusen som ställs inför allt hårdare miljökrav", säger Sophia Verheij-Engqvist, produktchef på Suturion.

Deras kirurgiska instrument är framtaget för att sy igen bukväggen med högre kvalitet vid öppna bukoperationer. Målet är att minska komplikationer som idag drabbar en av tre patienter, enligt uppgift från bolaget. Suturion väntar på godkännande från amerikanska FDA och planerar att lansera produkten i USA under hösten.

Tidigare i år tog Suturion in 24 miljoner kronor i en investeringsrunda inför lanseringen.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.