Just nu

Melinda French Gates donerar 10 miljarder till kvinnor: "Trött på att jämställdhet sätts åt sidan"

Melinda French Gates. Foto: TT.

Filantropen Melinda French Gates meddelar att hon donerar 1 miljard dollar, motsvarande 10,6 miljarder kronor, till olika organisationer och initiativ för att stärka kvinnors hälsa och rättigheter globalt. Hon har också kontaktat 12 ledare och erbjudit dem 20 miljoner dollar vardera.

Reporter

Med en tillbakagång av kvinnors rättigheter och hinder för sociala framsteg i USA och runt om i världen, anser Melinda French Gates att det nu är dags att rikta både strålkastarljus och kapital mot personer och organisationer som kämpar för att skydda och främja jämlikhet, och ta bort de hinder som håller tillbaka kvinnor.

"Allt för länge har brist på pengar tvingat organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter att inta en defensiv hållning medan framstegens fiender spelar offensivt. Jag vill hjälpa till att jämna ut matchen", säger Melinda French Gates i ett uttalande.

I ett personligt brev som hon skickade ut via sitt nyhetsbrev utvecklar hon sin nya satsning. Hon kommer alltså att donera 1 miljard dollar (motsvarande 10,6 miljarder kronor) för att stärka kvinnors hälsa och rättigheter globalt. Detta sker genom hennes eget investeringsbolag Pivotal Ventures.

"Kvinnor behöver vara i en position där de kan fatta beslut, kontrollera resurser och forma politik och perspektiv, och jag vill påskynda framstegen mot den visionen", skriver hon.

Ger bort över 200 miljoner kronor vardera

Pengarna kommer att fördelas ut på olika organisationer och satsningar (se mer nedan). Bland annat har Melinda French Gates kontaktat 12 globala ledare och erbjudit dem 20 miljoner dollar vardera, motsvarande 212 miljoner kronor var, att fördela som de finner lämpligt.

"Allt jag har bett om är att de riktar pengarna till organisationer som gör brådskande, betydelsefullt och innovativt arbete för att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande", skriver Melinda French Gates.

Hon skriver också att hon, när hon sett hur kvinnors rättigheter under de senaste åren dragits tillbaka, har känt ett allt mer brådskande behov av att hjälpa till att ändra den banan.

"Och ärligt talat är jag trött på att jämställdhet sätts åt sidan när det är kärnan i varje stor globalt utmaning vi står inför."

Så fördelas pengarna

Av 10 miljarder kronor kommer fördelningen bland annat se ut så här i ett första skede:

  • 2 miljarder kronor i bidrag riktade till att förstärka arbetet hos amerikanska organisationer som kämpar för att stärka kvinnors makt och skydda deras rättigheter, inklusive reproduktiva. Dessa bidrag kommer att struktureras för att ge flexibel finansiering som organisationerna kan spendera som de finner lämpligt.
  • 2,4 miljarder kronor doneras till 12 globala ledare, både män och kvinnor. Varje individ kommer att tilldelas en fond på 200 miljoner kronor att fördela till välgörenhetsorganisationer som de anser utför brådskande, effektfullt och innovativt arbete för att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande i USA och runt om i världen. Bland dessa 12 återfinns bland annat den olympiska friidrottaren Allyson Felix och Nya Zeelands tidigare premiärminister Jacinda Ardern.  
  • 2,5 miljarder kronor ska tilldelas genom en öppen utlysning som lanseras senare i höst tillsammans med Lever for Change för att identifiera organisationer som arbetar för att förbättra kvinnors mentala och fysiska hälsa globalt.


Melinda Bill Gates meddelade för några veckor sedan att hon lämnar Bill & Melinda Gates Foundation efter 25 års arbete.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.