Just nu

Norrsken VC satsar på AI för vindkraft: "Bransch som kommer att explodera"

Vinds grundare Helene Bøhler, Jan-Tore Horn och Hilde Njøten, samt Alexander Danielsson, partner på Norrsken VC. Foto: pressbilder.

Norrsken VC fortsätter att investera i energilösningar. Nu går man in tungt i norska startupen Vind AI, som ska göra vindkraftsprojekt mer effektiva med hjälp av just AI. "En bransch som kommer att explodera under de kommande åren", säger Alexander Danielsson, partner på Norrsken VC.

Chefredaktör

Det var i maj tidigare i år som riskkapitalbolaget Norrsken VC, grundat av impact-profilen Niklas Adalberth, tog in 3,7 miljarder kronor för att investera mer i impact.

I en intervju med Impact Loop berättade Tove Larsson och David Frykman, båda general partners på Norrsken VC att de ville hitta minst 30 impact-bolag att investera i.

"Vi ser att energifrågan är stor och att det hänt enormt mycket där under de senaste åren", sa Tove Larsson då.

Tidigare har man investerat i bland annat brittiska solcellsbolaget Sunsave, som erbjuder solceller som en prenumeration.

Nu står det klart att nästa investering blir i vindkraft, eller snarare AI för vindkraftsprojekt, när man går in i norska bolaget Vind AI. Totalt landar kapitalrundan på 3 miljoner euro, motsvarande 35 miljoner kronor, där Norrsken VC är största investeraren.

Grundat av Helene Bøhler, Jan-Tore Horn och Hilde Njøten 2022 erbjuder Vind AI ett digitalt verktyg för planering och design av vindprojekt. Enligt bolaget löser de problemet med att de verktyg som finns idag inte nyttjar hela utbudet av moderna mjukvaruverktyg, inklusive AI. Genom bättre design och planering ska kunderna, som idag är branschjättar som TotalEnergies, RWE och Cori, kunna producera mer energi till en lägre kostnad. Eftersom en vindturbin står kvar i över 25 år får det inte slarvas med planeringen.

Helene Bøhler, vd och medgrundare av Vind AI säger i en kommentar att de ser enorma möjligheter att inte bara stödja expansionen av förnybar energi utan också driva den framåt med bästa tillgängliga teknik.

"Vår vision är att stärka vindkraftsindustrin för att nå nya höjder och hjälpa till att möta den globala efterfrågan på hållbar energi", säger hon.

Alexander Danielsson, partner på Norrsken VC, kommenterar investeringen såhär:

"Vi är glada över att stödja Vind AIs tillväxt i en bransch som kommer att explodera under de kommande åren. Att nå målen för energi från vind kan endast uppnås genom att göra design och genomförande av vindprojekt både strömlinjeformade och budgetmässiga, och det är precis vad Vind AI gör."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.