Finansiering

Nu ska värmepumparna in i de tyska hemmen − Aira säkrar 2,3 miljarder

Ane Launy, CFO på Aira. Martin Lewerth, vd på Aira. Foto: pressbilder.

Airas värmepumpar fortsätter sitt korståg ute i Europa. Men varje installation av en värmepump innebär också en tuff investering för många pressade privathushåll. Inför expansionen i Tyskland har bolaget därför säkrat ett avtal om lånefinansiering med den europeiska bankjätten BNP Paribas.

Reporter

Det Vargas-backade bolaget ser att det finns en stor efterfrågan på renare, mer effektiva och prisvärda energilösningar för hemmen. Men utmaningar som låga gaspriser, krångliga regleringar och höga initialkostnader fördröjer utvecklingen. Alla har helt enkelt inte råd eller möjlighet att installera en värmepump.

Därför har Aira nu ingått avtal med BNP Paribas och säkrat en lånefinansiering om 200 miljoner euro, cirka 2,3 miljarder kronor, så att privathushållen enkelt kan få hjälp med finansiering av både installation och värmepump.

"Vi är oerhört stolta över denna lånefinansiering på 200 miljoner euro med BNP Paribas som kommer att påskynda elektrifieringen av bostadsuppvärmningen och hjälpa tusentals tyska hushåll att byta till en värmepump med en överkomlig månatlig betalningsplan", säger Ane Launy, finanschef för Aira i ett pressmeddelande.

"Enorm tröskel"

Den ökade tillgängligheten ska inte underskattas i arbetet med att nå fler privatkunder på den tyska marknaden, menar hon.

"Innovativa finansieringslösningar gör att vi kan ta bort de höga initiala investeringskostnaderna för konsumenter och möta en hög efterfrågan på värmepumpar. Detta är den första renodlade lånefaciliteten som sätts ihop specifikt för värmepumpar, och är ett viktigt första steg i Airas konsumentfinansieringsstrategi."

Airagruppens vd Martin Lewerth kallar finansieringen för en viktig milstolpe.

”Tillsammans med partners som BNP Paribas kan vi plocka bort en enorm tröskel för värmepumpsimplementeringen, vilket verkligen underlättar vår europeiska utrullning. Det här är ett stort steg mot vårt övergripande mål: att föra Europa bort från fossilbaserad uppvärmning.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.