Northvolts problem

Peter Carlsson slår tillbaka: "Nu knyter vi handen i fickan och visar Sverige"

Peter Carlsson, vd och grundare för Northvolt. Foto: TT

Northvolt kan behöva dra i handbromsen och bromsa expansionen, säger nu batteribolagets vd Peter Carlsson. Samtidigt slår han tillbaka mot att bolaget skulle slåss för sin överlevnad: "Det finns en jäkla framåtanda".

Redaktör och reporter

De senaste veckorna har krisrubrikerna haglat över batteribolaget Northvolt. Det handlar om uppskjutna tidsplaner, en tappad miljardorder till BMW och dödsfall hos anställda i hemmet, som dock inte har någon koppling till deras arbetsplats, enligt Northvolt.

Nu väljer vd:n och grundaren Peter Carlsson att uttala sig. Han säger då att man gör en översyn av bolagets fokus och planer, och öppnar för att dra i handbromsen kring den snabba expansionen.

"Vi har tyckt att vi ska kunna klara att möta våra planer och man ska också komma ihåg att det har varit ett oerhört tryck från kundsidan att kunna möta orderboken med en aggressiv plan. Men ska man vara lite självreflekterande så har vi varit lite för aggressiva i vår expansionsplan och det är det vi nu ser över", säger han i en stor intervju med Di.

Northvolt har sedan tidigare skjutit fram tidsramen för när fabriken i Skellefteå ska nå full kapacitet – från 2023 till 2025. Nu säger Peter Carlsson att man skjuter fram planen ytterligare, till 2026.

"Nästa år ska alla produktionslinor vara redo att producera, men både beroende på hur kundprogrammen rampar upp och hur kapaciteten utvecklas så kommer vi att göra en handfull gigawatt 2025 och 2026 kommer vi upp i fullt kapacitetsutnyttjande och då ska vi också nå lönsamhet i Skellefteå", säger han till DI.

Tappad order kan få positiva effekter

En stor smäll för Northvolt har varit en tappad order till biljätten BMW på 22 miljarder kronor. Nu menar Peter Carlsson att, trots att det i grunden är dåligt att förlora en stor affär, tappet kan få positiva effekter för Northvolt.

"Det här kan faktiskt ha en positiv påverkan på Skellefteå som kan fokusera på ett mindre antal produkter."

"Jäkla framåtanda"

Trots att rubrikerna som ropat ut kris har hopat sig den senaste månaden så är just det ordet inget han vill kännas vid. Han har heller inga tankar på att lämna sitt uppdrag.

"Jag skulle inte säga att det är kris, men det är väldigt fokuserat och folk förstår vikten av att vi möter våra planer, primärt för Skellefteå. Det är oerhört viktigt för att vi långsiktigt ska kunna ta oss till den position vi vill. Det finns en jäkla framåtanda, att nu knyter vi handen i fickan och visar Sverige”, säger Peter Carlsson till Di.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.