Byt till Impact Loop Europe
x

Re:meat tar in 11 miljoner – ska dra igång "köttbryggeri"

Re:meats team: Emma Itting, Jacob Schaldemose Peterson, Gittan Schiöld och Marten Schmidt. Foto: pressbilder.

Foodtech-bolaget Re:meat, som odlar köttceller istället för att föda upp djur, har tagit in 11 miljoner kronor – från bland annat Bastard Burgers grundare. Målet? Att etablera ett "köttbryggeri" i Lund. <br><br>"Vi vill inte odla den perfekta entrecoten och hamna på en Michelinkrog", säger Gittan Schiöld, kommersiell chef och medgrundare på Re:meat till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Re:meat är ett foodtech-bolag som vill förändra hur kött produceras. Istället för traditionell köttproduktion med djur satsar bolaget på odlat kött, en teknik där köttceller odlas fram i en kontrollerad miljö.

Målet är att radikalt minska klimatavtrycket från köttkonsumtion och samtidigt öka beredskapen och den nationella självförsörjningen.

Bolaget har nu tagit in 11 miljoner kronor i en finansieringsrunda från en rad investerare, bland annat Kristofer Forss (grundare av Bastard Burgers), Judith Wolst (grundare av Sustechable) och medgrundarna av Söderberg & Partners, Jon Persson och Erik Rosengren.

Även investmentbolagen 8+ Ventures och Skåne Ventures är med på tåget.

Bolaget ska använda pengarna för att etablera Skandinaviens första "Re:meatery" – att likna vid ett bryggeri fast för kött. Tekniken sägs nämligen vara inspirerad av just ölbryggeri.

"Vi kommer att bygga en pilotanläggning i Lund, där vi arbetar i ett acceleratorcommunity och samarbetar över hela värdekedjan", säger Gittan Schiöld, kommersiell chef och medgrundare på Re:meat till Impact Loop.

Enligt henne har finansieringsrundan som för många andra inte varit helt enkel att säkra.

"Det har tagit tid, framförallt att hitta rätt typ av investerare. Förra året tog väldigt få beslut – det var helt enkelt dålig tajming. Men vi lyckades ändå kamma hem två stora Vinnova-bidrag som såklart också varit avgörande."

Vill skapa mer cirkulära livsmedel

Grundaren och vd:n Jacob Schaldemose Peterson ser större perspektiv med satsningen:

"All beredskap grundar sig i motståndskraftiga livsmedelssystem. Genom att investera i vår teknologi bygger vi tillsammans en framtid där nationer kan vara mer självförsörjande och redo att möta de geopolitiska spänningar och klimatrelaterade utmaningar som ligger framför oss", säger han.

Gittan Schiöld menar att, utöver klimatet, så har beredskapsfrågan blivit allt viktigare.

"Tittar man på vad de stora matproducenterna gör så är lagring i fokus, men vi kan stå för framtidens mer innovativa och cirkulära typ av livsmedel. Vi är inte ett bolag som ensamt kan lösa problematiken, men vi bidrar till lokal proteintillgång. Löser vi inte mat så löser vi ingenting."

Re:meat satsar på kostnadseffektiv produktion.

"Våra kunder är matproducenterna. Vår approach är modulär med mikro-Re:meateries som kan stå vägg i vägg med befintliga produktionsanläggningar av köttfärsprodukter", förklarar Gittan Schiöld och fortsätter:

"Vi vill inte odla den perfekta entrecoten och hamna på en Michelinkrog, utan vi vill odla kostnadseffektivt i paritet med vanligt kött, för att nå ut till alla konsumenter och få en verklig inverkan på klimatet."

Pilotanläggningen beräknas stå klar i slutet av året och parallellt pågår uppskalning av odlingsprocessen som sedan ska testas i pilotanläggningen.

Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%

  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
  • 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%

  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
  • 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.