Romina Pourmokhtari: Inte ett problem att gröna bolag flyttar till USA
Sverige kommer att ha mycket svårt att nå de uppsatta klimatmålen för 2030, sa klimatminister Romina Pourmokhtari på fredagen på Tech Arena. Hon vänder sig också mot att Europa ska agera som USA och IRA:<br><br> "Jag vill inte att vi bara pumpar in pengar i lösningar som kanske inte kommer att överleva."
Många på Tech Arena var fortfarande uppfyllda av huvudtalaren Al Gores engagerade brandtal på torsdagen, där han uttryckte att han tror att vi kan klara den omställning som krävs.
När klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari deltog i en panel på fredagen frågade moderatorn Linda Nyberg henne om hon var lika hoppfull.
"2030-målen kommer att vara väldigt svåra (att nå)", svarade hon då, med tillägget att 2045-målen kommer att vara mindre svåra.
Sverige är bortskämda
Hon tryckte på vikten av att vi inte bara kan fokusera på Sverige i omställningen.
"Jag känner att vi i Sverige är lite bortskämda. Bilden av Sverige är att vi är på god väg att lyckas. Det beror till stor del på gamla meriter med vattenkraftsutvecklingen och att vi har en stark utbyggnad av exempelvis värmepumpar", sa hon och lyfte projektet LeadIT där Sverige och Indien samverkar för att stötta stål och cement-industrin att nå nettonollutsläpp till 2050.
Anko van der Werff, vd för SAS och också deltagare i panelen, riktade kritik mot den europeiska modellen att beskatta bolag jämfört med USA, där IRA-paketet nu överöser sektorer med stöd och kapital (läs Impact Loops genomgång av IRA här).
"Det är inte så lätt att bara säga att Europa beskattar", svarade Romina Pourmokhtari och fortsatte:
"Vi har ett annan syn på exempelvis sjukvård, skola och barnomsorg. Det är så vi har byggt vår fungerande modell. Vi får inte glömma bort att vi i Sverige länge har använt både morot och piska i form av lättnader för utsläppssänkande åtgärder från bolagen."
"Inte ett problem" att svenska bolag flyttar
Hon sa också att det inte är svårt att förstå att det finns bolag som vill till USA just nu.
"Det är bra, det är inte ett problem", sa hon och tillade att det är bättre att bolagen ger sig in i klimatmatchen och gör något.
Thomas Carlsson, vd för NCC, menade att USA med IRA-paketet är bättre på att ta risk och våga investera pengar i bolag som kanske inte kommer att lyckas.
"USA testar och det kommer att leda till bolag som lyckas väldigt bra men självklart även de som misslyckas", sa han och tillade att 95 procent av nya bolag trots allt misslyckas.
Romina Pourmokhtari sa att hon inte kan tänka så med statliga pengar:
"Jag vill inte att vi bara pumpar in pengar i lösningar som kanske inte kommer att överleva på en konkurrensutsatt marknad."
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups