DE NYA ENERGIBOLAGEN

Serieinvesteraren Stefan Krook: "Krävs att man går lite på magkänsla"

Investeraren Stefan Krook. Foto: pressbild, grafik av Impact Loop.

Gårdagens stora nyhet var att energiteknikbolaget Flower, grundat av KTH-studenten John Diklev för bara fyra år sedan, tar in 290 miljoner kronor i kapital. För Impact Loop berättar bolagets tidiga investerare Stefan Krook om vad som fick honom att investera mer.

Reporter

Impact Loop kunde under onsdagen gå ut med nyheten att Flower, som kopplar samman förnybara energikällor i så kallade virtuella kraftverk för att erbjuda flexibilitet till energisystemet, tar in 290 miljoner kronor i en nyemission.

Av kapitalet står riskkapitalbolaget Northzone för 230 miljoner kronor, och Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, kliver nu in i Flowers styrelse.

Energiveteranen Stefan Krook är en av dem som investerat tidigt i Flower, och sedan 2022 är han även ordförande i styrelsen.

"Jag är jätteglad att Pär-Jörgen kommer in och att Northzone blir ny partner. Vi är övertygade om att han bidrar med en extra tyngd till styrelsen − jag har en väldigt positiv bild. Vi har fått möjligheten och turen att kunna välja vilka vi får med oss. Det känns otroligt kul", säger han till Impact Loop.

Profilerade investerare 

Stefan Krook är även delägare i Flower genom två investeringsbolag där han innehar vd-rollen. 41:an Invest drivs tillsammans med Karl-Johan Persson, och investerade tidigt i Flower. 82:an Invest ägs till hälften av 41:an och till hälften av FAM, som i sin tur ägs av Wallenbergstiftelserna.

Även 82:an Invest går nu in med kapital i Flower – ungefär 45 miljoner kronor, enligt handlingar inskickade till Bolagsverket.

Man har även använt sig av lånefinansiering, bland annat inför köpet av batteriparken Bredhälla under våren 2024.

"Att kunna göra den typen av investeringar kräver mycket eget kapital. Nyemissionen gör det möjligt att skynda på utvecklingen av nya batterianläggningar även på andra marknader", säger Stefan Krook.

Går lite på magkänsla

Som investerare vet han hur svårt det kan vara att navigera bland potentiella bolag att gå in i, särskilt när de befinner sig i uppstartsfasen.

”När det gäller startups krävs det att man går lite på magkänsla eftersom det nästan är omöjligt att göra en ordentlig ‘due diligence’ (genomlysning, Impact Loops kommentar). Men tiden är den bästa due diligence du kan få – genom att vara med tidigt på en bolagsresa ser man tydligt hur människorna och verksamheten står sig. Flower har bevisat detta. Därför kände vi att det var helt rätt läge för 82:an att gå in nu för att stärka upp ytterligare”, säger han.

Är det viktigt för Flower att ta en tydlig position på den här marknaden?

"Det är absolut vår bild. Det kan bli ett fåtal riktigt starka aktörer på global nivå. Redan nu har Flower 100 anställda, så man satsar hårt på att bli framtidens typ av energitechbolag."

Flower grundades alltså 2020 av KTH-studenten John Diklev som också är vd för bolaget.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.