Emma Ytterstad: Sluta tro att second hand räddar planeten – här är alternativet som är bättre

Emma Ytterstad på Freyah. Bilden är ett collage.

Är det att svära i hållbarhetskyrkan att påstå att second hand är något som faktiskt är dåligt? Möjligen, men det finns faktiskt betydligt smartare alternativ, skriver Emma Ytterstad, grundare av Freyah, i en krönika.

För två år sen skrev jag en debattartikel som till min stora förvåning och stolthet publicerades i DN. I artikeln radade jag upp tre punkter som jag ville se att regeringen började jobba med - en av dem var sänkt moms på begagnat.

Jag hade just dragit igång Rekitchen – en nischad second hand-butik för köksprylar på nätet.

Ett av problemen för att få min modell att flyga var just momsen. Jag köpte nämligen in produkter momsfritt eftersom ideella aktörer är helt momsbefriade. Själv fick jag betala full moms på vinsten, så kallad vinstmarginalbeskattning. Jag betalade alltså lika mycket moms som vanlig ”nyproduktion” medan ideella aktörer hade 0 procent moms. Jag tyckte helt enkelt att det var orättvist.

Det var 2022. Nu är det 2024, regeringen har vaknat och beställt en utredning för att undersöka möjligheterna att sänka momsen på begagnat. Och jag har gjort en helomvändning.

Jag har nämligen läst en rapport som visar på stora problem med begagnathandel och att det nu marknadsförs som en silverbullet som kommer lösa problemen vi har kopplat till dagens konsumtion. Är det rätt att lägga krutet på sänkt moms på begagnat, eller finns det annat vi kan göra först, som får större effekt? Och ja, jag fattar. Det är lite som att svära i kyrkan att ens tänka tanken att begagnat och återbruk kan vara problematiskt. Jag har själv alltså stått på barrikaderna för detta!

Så vad är problemet då? Dennis Pamlin har retat upp halva hållbarhetsrörelsen med sin rapport ”Second hand is currently bad for global sustainability”, så jag ringer upp honom för att höra vad han menar med denna något provocerande titel.

Han säger:

”Jag vill vara tydlig: Second hand-handel kan vara en del av transformationen över till ett mer hållbart samhälle, men inte alls så som det nu används och marknadsförs. Second hand är bra men det löser inte problemet med dagens överproduktion och överkonsumtion som ligger till grund för många företags affärsmodeller. Det är ett sätt att optimera nuvarande ohållbara linjära affärsmodeller och göra dem lite, lite bättre. Istället behöver man byta affärsmodell helt, i grunden. Många bolag har små second hand-projekt samtidigt som de har kvar sin ohållbara volymmodell – och det kommer aldrig att bli tillräckligt.”

Istället har produktion och konsumtion av produkter ökat enormt de senaste åren

Ett vanligt argument för begagnathandel är att om man köper begagnat behöver man inte köpa nyproducerat och voila; då minskar volymerna. Problem solved?

”Nej”, menar Dennis Pamlin.

”Det stämmer inte. Det är ett antagande och en förenkling som inte är förankrat i verkligheten och som inte stöds av tillgänglig data. Istället har produktion och konsumtion av produkter ökat enormt de senaste åren, trots att vi samtidigt också handlar mer second hand. Det argumentet håller helt enkelt inte”.

Okej, så om second hand inte kapar volymerna – vilka affärsmodeller gör det? Ja, ett intressant exempel är PaaS (Product as a service). Den funkar som så att producenter behåller ägandeskapet för sina produkter och säljer nyttjandet. Med denna modell går man från att sälja grejer (volym) till att sälja användande (säljer / hyr ut produkten flera gånger). Poängen med detta upplägg är att producenten då får incitament att producera grejer som håller länge, som kan repareras och återställas.

Jag skulle vilja slå ett slag för andra styrmedel som är mer effektiva om vi på allvar vill ställa om

Fördelen för producenter är att de kan tjäna pengar på produkten så länge de är livsdugliga i andra, tredje och fjärde loopen istället för som nu – endast en gång. Producenter som gör produkter i dålig kvalitet kommer försvinna, producenter vars produkter håller hög kvalitet och som håller länge blir vinnare. Då kommer vi bort från de stora, onödiga volymerna som ofta hamnar på tippen.

Så ja, frågan om sänkt moms på begagnat kanske är ett litet steg i rätt riktning, men jag skulle vilja slå ett slag för andra styrmedel som är mer effektiva om vi på allvar vill ställa om till en hållbar produktion och konsumtion och drastiskt minska utsläpp och resursförbrukning. Vad sägs till exempel om att plocka upp det gamla förslaget om Hyber-avdrag från 2017?

Det fungerar som ett slags ROT-avdrag för cirkulära tjänster - när du väljer att hyra en produkt istället för att äga den, eller väljer att laga en produkt istället för att köpa en ny så får du ett avdrag som ROT och RUT!

Det fina är att i Hyberförslaget ingår även inköp av begagnat. Med ett sådant avdrag skulle olika cirkulära tjänster få samma ”fördel” och fler affärsmodeller skulle gynnas istället för enbart begagnathandel. Det skulle göra att bolag storskaligt kan gå över till PaaS, fler konsumenter skulle välja att laga produkter och ännu fler skulle välja second hand.

Då skulle vår konsumtion ändras i grunden och därmed kan omställningen få ordentlig fart. Vore inte det något att satsa på?

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.