Just nu

Stefan Jansson och Harald Mix tar över Polarium (igen) – hela styrelsen får gå: "Vi vill satsa"

Stefan Jansson, grundare av Polarium, och Harald Mix, grundare av Vargas. Foto: Jonas Borg och TT.

I juni slutade Stefan Jansson som vd för batteribolaget Polarium som han själv grundat, efter olika åsikter med styrelsen. Nu har han och storägaren Harald Mix i sin tur avsatt styrelsen och kliver själva in.<br><br> "Det handlar bara om Polariums bästa", säger Stefan Jansson i en intervju med Impact Loop, och berättar mer om vad som hänt.

Chefredaktör

Det har varit många turer i Polarium, som säljer batterilagring med förnybar energi. Grundat av entreprenören och batteriexperten Stefan Jansson har man på kort tid vuxit till ett globalt bolag med miljardomsättning.

Men förra året kantades av problem, främst då ett av Polariums största kundsegment telekombranschen drastiskt drog ner sina ordrar.

I juni gick därför Polariums styrelse ut med att bolaget behövde nytt ledarskap och att Stefan Jansson fick lämna vd-posten, något som entreprenören själv tillbakavisade i en intervju med Impact Loop:

"Jag sa upp mig förra måndagen på ett av de mest ödmjuka sätt man kan. Jag sa till Carl-Erik (Lagercrantz) att vi gjort en häftig resa men att förtroendet mellan mig och styrelsen är ömsesidigt förbrukat", sa han då, liksom:

"En sak har jag lärt mig: Säkerställ att du har en kompetent styrelse som förstår produkten, marknaden och kunderna."

Som vd för Polarium tillsattes istället Clas Gunneberg.

Avsätter hela styrelsen

Där hade historien kunnat sluta – men nu kommer nästa skräll: 

Stefan Jansson och Harald Mix, grundare av Polariums största ägare Vargas, avsätter hela styrelsen förutom Stefan. Något som Dagens Industri var först med att rapportera. Istället kliver de själva in ihop med två nya ledamöter. 

När Impact Loop når Stefan Jansson på onsdagsmorgonen är han noga med att hänvisa alla frågor rörande verksamheten till Clas Gunneberg, och utvecklar sen beslutet om styrelsen:

"Gällande ägar- och styrelsefrågor har Harald och jag väldigt mycket samsyn i hur bolaget ska drivas och mot vad. Och det har vi haft i alla år vi känt varandra. Vi tror på Polarium och vill engagera oss. Vargas och jag har pro-rata stöttat bolaget med 100 miljoner kronor så sent som förra månaden. Det är en tydlig signal att vi tror på bolaget."

De personer som får lämna är ordförande Carl-Erik Lagercrantz och ledamöterna Sophia Bendz, Bo Jungner, Carola Puusteli och Cecilia Qvist.

Vad ligger bakom beslutet att byta ut styrelsen?

"Det handlar bara om Polariums bästa. Nu har bolaget de bästa förutsättningarna: vi har ägare och en styrelse med relevant kompetens och Claes har alla de rätta förutsättningarna. Så det handlar snarare om att rätta till något som inte varit riktigt bra."

I juni gick styrelsen ut med att det behövdes ett nytt ledarskap och att de rekryterat en ny vd. Nu får de själva lämna. Visste de att du hade makt att avsätta dem?

"Det vet jag inte."

Nya ledamöter

Utöver Harald Mix och Stefan Jansson kliver även Kent Sander och Joakim Johansen in i styrelsen. Kent kommer från telekombranschen och har suttit i Polariums styrelse tidigare. Joakim är investerare på Vargas.

"Vi kommer kanske att komplettera styrelsen framåt. Vi kommer att ha en styrelse som är extremt både kunnig och lämplig för att ta Polarium vidare i vår tillväxtresa", säger Stefan Jansson.

Hur ser du på Polariums framtid?

"Jag tror väldigt mycket på bolaget och den lagda strategin sedan tidigare, vilket också är den som ska verkställas. Sen är det ett tufft 2024 för många bolag men Polarium har alla förutsättningar att fortsätta vara framgångsrikt. Det är synd att Polarium i media har kallats för krisbolag – vi är innovationsledare i en bransch som utvecklas snabbt och omsatte 1 miljard kronor förra året. Då var det ändå tuffa tider för många."

Hur ser du på din egen roll?

"Jag tänker stötta genom ett aktivt styrelsearbete. Framförallt på kritiska områden som produktutveckling och sälj, och det är min upplevelse att Clas välkomnar. Men Clas måste ju driva bolaget så som han vill, jag har fullt förtroende för honom."

Nu när du kan, vill du inte återanställa dig själv?

"Nej, och den makten har jag inte heller. Clas är superkompetent och har alla förutsättningar. Jag tror att det här är rätt för mig oavsett. Det kräver också konstant påkoppling att vara vd, alla dagar om året. Man har ju också ett stort ansvar både mot anställda och aktieägare och det ansvaret kan vara betungande i stunder. Så jag har funderat ett tag på det här oavsett."

Som grundare är man ju involverad i mycket, nu kan du inte vara det på samma sätt i verksamheten. Kan det påverka företagets resultat?

"Jag tror faktiskt att det till och med kan vara tvärtom. Bolaget gör en normal transformering. Det finns så många talanger på Polarium och det är bra att jag inte är med i alla beslut."

Nu när du får lite mer tid över, kommer du att dra igång något nytt vid sidan om?

"Förmodligen inte vid sidan om Polarium utan i så fall efteråt. Men nu lägger jag all min tid på Polarium. Och så ska jag fokusera på min träning."

Vargas har avböjt att uttala sig.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.