Vindkraft

Förbereder för kraftig expansion av vindkraft i havet: "Många ska samsas"

Joacim Johannesson, utredare på HaV. Foto: HaV.

Sverige behöver öka sin elproduktion signifikant för att stödja klimatomställningen från fossila bränslen till elektricitet, särskilt inom industri- och transportsektorerna. Nu har Havs- och vattenmyndigheten (HaV) fått i uppdrag av regeringen att revidera de nationella havsplanerna för att möjliggöra en expansiv utveckling av havsbaserad vindkraft.

Redaktör och reporter

Ett nationellt samråd angående de ändrade havsplanerna genomfördes under hösten 2023, och nu är uppdaterade förslag öppna för offentligt granskning fram till den 30 augusti. Då kan allmänheten och intressenter möjlighet att inkomma med synpunkter innan de slutliga planerna överlämnas till regeringen för beslut.

"Det är många som ska samsas om havet. Därför är även granskningsskedet ett viktigt tillfälle att påverka och bidra till bättre havsplaner", säger Joacim Johannesson, utredare på HaV.

De reviderade havsplanerna ska skapa förutsättningar för att generera upp till 120 terawattimmar (TWh) årligen, vilket skulle innebära en nästan 75-procentig ökning jämfört med de 163 TWh som producerades i Sverige 2023. Men det finns det fortfarande osäkerheter som rör miljöpåverkan och totalförsvarets intressen.

"En utbyggnad av havsbaserad vindkraft behöver ta hänsyn till de intressen som redan finns i havet. Utifrån de synpunkter som kom in under samrådet har vi gjort justeringar exempelvis när det gäller hänsyn till yrkesfisket och naturvärden", säger Joacim Johannesson.

Lämnas in vid årets slut

För att underlätta en förståelse för de potentiella konsekvenserna av havsbaserad vindkraft arbetar HaV även med att ta fram en detaljerad konsekvensbeskrivning. Denna beskrivning, som inkluderar både text och kartmaterial, kommer att klargöra vilka områden som är mer eller mindre lämpliga för energiutvinning baserat på olika faktorer.

Slutgiltiga förslag till de ändrade havsplanerna ska lämnas till regeringen senast den 31 december 2024. Trots att havsplanerna kan inkludera områden för vindkraft, innebär detta inte att utbyggnaden är omedelbar. Varje projekt för havsbaserad vindkraft kommer även fortsättningsvis att kräva specifika miljötillstånd eller tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.