Impact Loop avslöjar

Toppchefen lämnar Tibber – för ny energiplattform: “Ett olöst problem”

Richard Eklund och Anna Engman på Engrat vid Norrsken, vars accelerator-program de är en del av. Foto: pressbild.

Efter att ha jobbet som teknisk chef på snabbväxande energibolaget Tibber, som utvecklat en app för energibesparing i hemmet, i tre och ett halvt år väljer Richard Eklund nu att lämna för att hoppa på det nya mjukvarubolaget Engrate. Målet? Att digitalisera hela energibranschen.

Redaktör och reporter

Engrates plattform går ut på att förenkla för energibranschens aktörer. Den ska sömlöst kunna koppla samman sina digitala produkter med relevanta enheter, system och datakällor.

Richard Eklund tar nu alltså plats i teamet hos det Norrsken-stödda Engrate, där han ansluter till medgrundarna i form av vd Anna Engman, en erfaren impact-entreprenör, och produktchefen Patrik Fagerfjäll, tidigare global IT-inköpschef på Vattenfall.

Anna Engman är knappast någon nykomling utan har byggt bolag förr – bland annat i form av energilagringsbolaget Mine Storage. I det bolaget finns också grunden till det nya.

“Min erfarenhet därifrån är att det blir väldigt dyrt och långsamt att bygga sina egna tekniska integrationer. Ska vi få till den här gröna omställningen krävs bolag med finansiell uthållighet, och då behövs en gemensam infrastruktur för att skapa “connectivity”. Så skapades idén till Engrate”, förklarar Anna Engman.

Richard Eklund fyller i:

“På Tibber har vi byggt fantastiska konsumentprodukter och lett utvecklingen av dynamiska priser för hushåll. Nu vill jag vara med och driva den gröna omställningen för alla bolag i energisektorn. Mjukvara som kopplar samman användare till system finns det många av, men det här kopplar samman system med system”.

Men varför lämna ett så pass etablerat bolag för något helt nytt?

“Jag gillar att lösa problem, och den gröna omställningen är fortsatt ett olöst problem. För att vi ska lyckas med det behöver vi vara många som hjälps åt. Engrates mission är väldigt inspirerande i att vi kan accelerera befintliga och nya bolag som vill etablera sig över hela sektorn och på så sätt skala vår impact - och det gör mig väldigt stolt att leda och bidra till."

Vill bli en unicorn

Anna Engman beskriver trion som att de kompletterar varandra bra. Hon själv är bolagsbyggare, Richard Eklund är mjukvaruexperten och Patrik Fagerjäll är expert på energiområdet.

De är dock inte själva i bolaget, även styrelsen har idel tunga namn på listan, såsom Pia Irell, tidigare partner på investeraren Trill Impact och Pedro Hansson, vd för Devcode.

Med teamet på plats är tanken att växa, och det relativt snabbt.

“Vi vill bli en unicorn, absolut! Sedan får vi se hur snabbt kurvan kommer röra sig uppåt. Vi har pratat med 100 potentiella kunder sedan vi drog igång i januari, nu har vi börjat föra skarpa dialoger och ska börja ta in kapital”, säger Anna Engman.

Vilken typ av kapital då?

“Framförallt så tittar vi på riskkapital.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.