#forskarnasrevansch

Deras mjukvara kan förutspå elstrul – tar in nya miljoner från industrijätten

Eneryields team. Johan Rådemar, COO och Ebrahim Balouji, vd i mitten främre raden. Karl Bäckström, CTO, längst till höger.

Deeptech-bolagets mjukvara kan förutspå strul i elnätet innan de sker. Nu har Eneryield tagit in ytterligare kapital i en seed-runda – men det är helst organiskt som techbolaget vill växa.‍

Redaktör och reporter

Bolaget, som startades som ett spin-off från Chalmers tekniska högskola 2019, har utvecklat en AI-baserad mjukvarulösning för elnätsunderhåll.

Allt började med att grundartrion Johan Rådemar, Ebrahim Balouji och Karl Bäckström träffades i universitetsvärlden och började spåna på att göra något tillsammans.

“Vi hade flera parallella idéer från början och sedan började vi göra en slags undersökning genom att ha möten med olika leverantörer och även energibolag. Till slut valde vi den som väckte mest intresse och drev den vidare”, säger Ebrahim Baloiji till Impact Loop.

Sedan bolaget startade har Johan Rådemar varit vd, men nu sker en rockad där rollen istället tas av Ebrahim Baloiji medan Johan Rådemar tar rollen som COO.

“Ebrahim har stora ledaregenskaper och kan driva företaget framåt på ett bra sätt när vi går in i detta nya kapitel. Han är en person med många externa kontakter så det känns vettigt för honom att ha den rollen”, säger Johan Rådemar.

Vill växa med försäljning

Nu har bolaget alltså tagit en ny runda med riskkapital. Dels från den tidigare investeraren Chalmers Ventures och dels från industrijätten ABB. Summan är inte offentliggjord, men enligt handlingar hos Bolagsverkets ligger den på cirka 20 miljoner kronor.

"Vår produkt är ett resultat av nästan 12 års forskning vid universitetet. Så kapitalet går till att fortsätta resan och förbättra oss och produkten. Vi vill skala upp personalstyrkan på den tekniska sidan och affärssidan. Nu försöker vi knacka på marknaden ordentligt. Även om vi är ett litet företag har vi redan kunder i länder som USA, Spanien, Finland och Italien”, säger Ebrahim Balouji.

Kan det bli ytterligare kapitalrundor framåt?

“Det är inte omöjligt men framförallt har vi nu säljmål som vi vill nå, och växa organiskt".

För Chalmers Ventures är det en självklarhet att fortsätta investera i bolaget.

"Eneryield är ett utmärkt exempel på hur djupteknologiska lösningar framgångsrikt kan komma från forskning. Med teamets högt specialiserade bakgrund och förståelse för affärspotentialen är vi glada att fortsätta vårt stöd", säger Björn Westman, Investment Director på Chalmers Ventures.

Lyckat test

Produkten, som kallas Intelliview, gör det möjligt för nätoperatörer att övergå från reaktivt till proaktivt underhåll. Deras teknologi använder avancerad AI-maskininlärning för att integreras sömlöst i befintliga elnätssystem utan behov av ytterligare hårdvara som sensorer.

“Den kräver inte att någon ytterligare hårdvara för att installeras i nätet. Vi kan använda det som redan är installerat, vilket är mycket värdefullt för nätägarna eftersom de tenderar att vara mycket resistenta mot att installera nya saker”, säger Karl Bäckström, CTO och medgrundare till bolaget.

Idén är att analysera och förutsäga överbelastningar och fel i elnätet. Det ger nätoperatörer möjlighet att proaktivt åtgärda problemen utan att störa den reguljära strömförsörjningen.

“Vi gjorde i höstas en pilot med en kund där det blev kortslutning i en motor som orsakade en brand. Det fick hela produktionsanläggningen att gå ner i ett par timmar, med allt vad det innebär av skador och förlorad produktion. Vi kunde då se att vårt system varnade för detta, tre veckor innan detta hände. Så om det hade varit live och korrekt installerat så hade det gått att undvika den här kortslutningen”, säger Karl Bäckström.

Eneryield

Startår: 2019

Vd: Ebrahim Balouji

Styrelseordförande: Jonas Bergqvist (b la Almi Invest Greentech)

Senaste värdering: 112,2 miljoner kronor

Nettoomsättning 2022: Cirka 1,5 miljoner kronor.

Resultat (EBITDA) 2022: 76 000 kronor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.