Investeringar

Tv-draken Susanne Najafi: Det tittar jag efter när jag investerar

Susanne Najafi, Backing minds. Foto: Backing minds.

När investeraren Susanne Najafi kliver in som gästdrake i Draknästet på torsdagskvällen får tre impact-bolag kapital. "Det är ju inom impact som avkastningen finns", säger hon till Impact Loop – och avslöjar vilka tre faktorer hon tittar efter när hon investerar.

Reporter

"Det spenderas en hel del från undertecknad, hehe! Mer än drakarna spenderar under en hel säsong. Men jag brinner för att fortsätta sätta innovation och entreprenörskap på kartan."

Så skriver Backing minds-grundaren Susanne Najafi på Linkedin inför torsdagskvällens avsnitt av Draknästet, där hon kliver in som gästdrake.

Och pengar blev det – närmare tre miljoner kronor ur egen ficka. Och det är ingen slump att det rör sig om tre impact-bolag.

"Det är ju inom impact som avkastningen finns", säger hon när Impact Loop når henne på telefon.

Men hennes investeringsfilosofi sträcker sig djupare än så.

"Jag tittar ofta efter innovation, framväxande konsumentbeteenden och kommande lagstiftning när jag fattar investeringsbeslut. Det är entreprenörerna som snabbt kan ta tag i de stora och små globala utmaningar vi står inför."

Tre investeringar på en kväll

Så vilka blev de lyckliga mottagarna av Susanne Najafis rekordinvestering?

Tickital är uppstickaren som utvecklat en lösning för att privatpersoner ska kunna hyra ut sitt busskort i kollektivtrafiken. På så sätt kan man sänka kostnaden för sitt månadskort, samtidigt som fler får resa hela 57 procent billigare.

”Jag tycker att det är ett spännande sätt att öka tillgängligheten för kollektivtrafiken, vilket är bra både för människan och planeten. Det verkar inte heller som att tjänsten kannibaliserar på andra månadskort – tvärtom kan det bli ytterligare ett incitament att köpa ett kort även om man bara åker till kontoret två dagar i veckan.”

Både Jonas Tellander och Shervin Razani gick in med pengar. Men för Susanne Najafi kommer investeringen med ett krav.

"Jag har sagt att jag endast går in i bolaget om de kan få med Region Stockholm på tåget."

Den andra investeringen går till Husmor Lisa, grundat av Lisa Lönner, som bland annat producerar svensk ketchup och tomatsås med nedärvd kunskap ("grandma tech" kallar hon det för), utan tillsatser eller konserveringsmedel.

"Sverige har låg självförsörjningsgrad och vi importerar alldeles för mycket mat. Det är intressant att se på hur man kan öka den lokala produktionen", säger Susanne Najafi.

Klädesplagg i cirkulära flöden

Men den största delen av potten går till omställningen av modeindustrin. Recomended utvecklar en process för att reparera och förlänga livslängden hos textila produkter.

Och viss dramatik blev det: samtliga drakar tackade initialt nej till att investera i bolaget. Det var först under eftersnacket som Susanne Najafi blev övertygad.

"Jag fick höra lite mer om hur de jobbar och vilka kunder de har. EU-lagstiftningen om reparationer kommer påverka hela retailsektorn, så jag valde att investera. Det blev en väldigt speciell situation eftersom det var utanför formatet, och jag tror inte att det skett någonsin i programmets historia."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.